Auguszta napja van. | 2024.03.29

Obama rendőrszervezetek és fekete közösségek képviselőit fogadta

2016-07-14 06:34:03

 

Rendőrszervezetek és fekete közösségek képviselőit fogadta Barack Obama amerikai elnök magánbeszélgetésen szerdán a Fehér Házban, hogy megpróbálja enyhíteni az elmúlt napok rendőri erőszakcselekményei és a rendőrök ellen Dallasban elkövetett merénylet miatt fellángolt feszültségeket.

 

    A több mint kétórás tanácskozás után Obama azt mondta: várhatóan folytatják a közös gondolkodást.
    A találkozón rendőri vezetők és a Fekete Életek Számítanak mozgalom képviselői mellett részt vettek polgárjogi aktivisták és egyetemi tanárok is, valamint - Joe Biden alelnök mellett - a résztvevők közt volt még Michael McHale, a Rendőrszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Al Sharpton ismert polgárjogi aktivista, John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója és a minnesotai St. Paul polgármestere, Chris Coleman is.
    A louisianai Baton Rouge-ban és a minnesotai St. Paul mellett követték el rendőrök a múlt héten a túlkapásokat, amelyeknek két afroamerikai halálos áldozatuk volt, s a rendőri erőszak ellen rendezett békés demonstráción gyilkolt meg egy orvlövész öt rendőrt a texasi Dallasban.
    A háromoldalú megbeszélés előtti napon a dallasi merénylet áldozatainak emlékére rendeztek szertartást, ahol Obama elnök egyebek között a társadalom különböző csoportjai közötti párbeszéd fontosságáról és az erőszak megfékezéséhez szükséges bizalom építéséről beszélt.
    A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a találkozó előtt újságíróknak Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője is, emlékeztetve Obama Dallasban elmondott szavaira, miszerint nem szabad egy egész közösséget néhány tagjának cselekedetei alapján megítélni. "Az elnök kitart azon álláspontja mellett, hogy nyitott szívvel kell közeledni egymáshoz, mert csakis így emelkedhetünk felül a nehézségeken" - fogalmazott Earnest.
    A zárt ajtók mögött, újságírók részvétele nélkül lezajlott találkozó előtt Obama a Facebook-oldalán arról írt: azt szeretné, hogy minél több amerikaitól halljon ötleteket és bevált megoldási javaslatokat, amelyek segítségével "megbirkózhatunk a nemzetünk előtt ma álló kihívásokkal".
    Az eszmecserén elhangzott konkrét ötletekről, javaslatokról végül a nyilvánosság előtt nem esett szó, de a találkozó után Obama elnök úgy nyilatkozott: a jövőben még több közös gondolkodást terveznek arról, hogyan lehet megteremteni a bizalmat azok után, hogy rendőrök erőszakot, végzetes erőszakot alkalmaztak. Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy a jelenlegi ügyekben folyó nyomozás és az igazságszolgáltatás iránt megvan a bizalom.
    Joe Biden alelnök szerdán este egy televíziós interjúban elmondta, hogy a találkozón a meghívott rendőrök egy része bírálta az elnököt. Biden nem kívánt részletekkel szolgálni a megbeszélésről, de annyit elmondott, hogy Obama többször is támogatásáról biztosította a rendőri erőket. "Ez volt az első alkalom, hogy azt hallottam rendőri vezetőtől, hogy az emberei félnek" - idézte fel a találkozón történtek egyik parányi részletét az amerikai alelnök.