Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: Magyarország számára fontos az együttműködés az arab országokkal

2016-07-13 21:10:00

 

Magyarország nagy hangsúlyt helyez a kétoldalú együttműködés erősítésére a Perzsa (Arab)-öböl menti és az arab országokkal - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Sejk Abdalláh bin Zájid Ál-Nahajannal az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével folytatott tárgyalást követően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint. 

 

    Az egyeztetésen Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek gazdasági kapcsolatairól, illetve a lehetséges együttműködési területeiről tárgyalt Varga Mihály az Emírségek külügyminiszterével - tájékoztatott a tárca. 
    A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztése érdekében az Eximbank létrehozott egy 300 millió eurós hitelkeretet a magyar és emirátusbeli vállalatok együttműködésére.
    A nemzetgazdasági tárca vezetője közölte: a magyar gazdaság kiegyensúlyozott növekedési pályája, a háztartások fogyasztásának élénkülése és a visszafogott inflációs környezet az emírségekbeli vállalatoknak is kedvező befektetői környezetet kínál.
    A magyar piac nyitva áll a közel-keleti ország cégei és azok termékei előtt - ismertette Varga Mihály, egyúttal beszámolt egy élelmiszer-logisztikai központ magyarországi létesítésének lehetőségéről is. 
    Varga Mihály úgy vélte, hogy a magyar cégek sikeresen kapcsolódhatnak be a közel-keleti ország városfejlesztési beruházásaiba. 
    Az Emírségek és Magyarország között 1991-ben jött létre a diplomáciai kapcsolat, az NGM közleménye szerint a két ország hosszú távú gazdasági együttműködésének alapja egyrészt a 2013-ban kötött kettős adóztatás elkerüléséről kötött szerződés, valamint a nemrég alakult gazdasági vegyes bizottság.