Auguszta napja van. | 2024.03.29

A HRW bírálja a magyar hatóságokat

2016-07-13 17:16:00

 

Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket - írta a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport a honlapján szerdán közzétett beszámolójában. 

 

    A jogvédő csoport a tranzitzónákról rögzítette: "a kormány egy jogi fikció keretében úgy tekint, hogy az ott tartózkodó személyek még nem léptek be Magyarország területére". 
    Vizsgálata során a Human Rights Watch azt tapasztalta, hogy míg egyes kiszolgáltatott csoportok tagjait Magyarországon belüli nyitott befogadó állomásokra viszik, 2016 májusa óta a magyar kormány a legtöbb egyedülálló férfi menedékkérelmét mérlegelés nélkül, azonnal elutasítja.
    "Magyarország minden szabályt megszeg a Szerbia felől érkező menedékkérők ügyében: kérelmeiket azonnal elutasítja, őket magukat pedig visszaküldi a határon túlra. Azokat az embereket, köztük nőket és gyermekeket, akik engedély nélkül léptek Magyarország területére, súlyosan bántalmazták, és a határ másik oldalára toloncolták" - vélekedik Lydia Gall, a HRW Balkán- és Kelet-Európa kutatója. 
    Azt is rögzítették, hogy a tranzitzónák területére lépő emberek számát korlátozzák, ami a HRW megállapítása szerint "azt jelenti, hogy migránsok és menedékkérők százai - köztük nők és gyermekek - rekednek a senki földjén", ahol nagyon szegényes körülmények között várják a tranzitzónákba való bebocsátásukat. 
    A HRW azt tapasztalta, hogy azokat a menedékkérőket és más migránsokat, akik a szabályok megkerülésével, a tranzitzónákon kívül próbálnak az ország területére lépni, "visszakényszerítik Szerbiába, gyakran erőszakos eszközöket alkalmazva, és figyelmen kívül hagyva, hogy védelemre szorulnak".
    A szervezet 41 menedékkérővel és migránssal, nem-kormányzati csoport tagjaival, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) munkatársaival, emberi jogi ügyvédekkel, aktivistákkal, továbbá a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a magyar rendőrség munkatársaival készített interjút. A megkérdezettek között volt három olyan férfi is, akit a tranzitzónákból fordítottak vissza Szerbiába, miután menedékkérelmüket érdemi vizsgálat nélkül utasították el, és nem hagytak elég időt arra, hogy előkészítsék fellebbezésüket.
    Meginterjúvoltak 12 olyan embert is, akit magyar területen vettek őrizetbe. Ők csoportokban, nőkkel és gyerekekkel együtt, szabályszerűtlenül próbáltak belépni az országba. 
    "Azt mondták: a hatóságok képviselői brutálisan megverték, zaklatták, majd Szerbiába toloncolták őket. Arról számoltak be, hogy a hatóságok képviselői gyakran gázspray-t is használtak, amely a szemük körül égető érzést okozott. Elmondásuk szerint kutyákat uszítottak rájuk, rugdosták, botokkal és ököllel verték, műanyag bilincsbe verték, majd - további sérüléseket okozva - a szögesdrótkerítés vékony résein tuszkolták át őket" - tartalmazza a beszámoló.
    A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerdai közleményében szintén azt írta, hogy a magyar hatóságok bántalmazzák a menekülőket.
    Emlékeztetnek: több mint egy hónapja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adott hangot aggodalmainak, most pedig a Human Rights Watch tette közzé, hogy egyenruhások rendszeresen és módszeresen bántalmazzák a menedékkérőket.
    A közlés szerint egyelőre nem tudják biztosan, kik azok a rejtélyes egyenruhások, akik menekülőkre támadnak, de egyre biztosabb, hogy nem elszigetelt esetekről van szó.
    A magyar államnak kötelessége lenne felderíteni, rendőrök vagy katonák, mezőőrök vagy önbíráskodó paramilitáris banditák az elkövetők - áll a közleményben.