Emma napja van. | 2024.04.19

A közös európai menekültügyi rendszer reformjára tett javaslatot az Európai Bizottság

2016-07-13 16:10:00

 

Hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika kialakítása érdekében a közös európai menekültügyi rendszer reformjának befejezésére irányuló javaslatokat mutatott be Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

 

    A biztos elmondta, hogy a jelentős migrációs nyomás csökkentése és eredményesen működő szabályozás érdekében, az eddigi tapasztalatok alapján közös és uniós szinten harmonizált szabályokra van szükség egy hatékonyabb és koherensebb menekültügyi rendszerhez.
    Tájékoztatása szerint a bizottság a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös eljárás létrehozását, a nemzetközi védelemre jogosultak érdekeinek és jogainak biztosítására vonatkozó egységes szabályozás megalkotását javasolja. A javaslatok egyszerűsíteni fogják és lerövidítik a menekültügyi eljárást, a döntéshozatalt, eltántorítják a jogosulatlan menedékkérőket a szabálytalan továbbutazástól, és javítják a nemzetközi védelemre jogosultak integrációs kilátásait - mondta a biztos, hozzátéve, hogy a javaslat az uniós menekültügyi rendszer átfogó reformjának záróköve.
    "Ezek a változások valódi közös menekültügyi eljárás létrejöttéhez vezetnek, és garantálják, hogy a menedékkérőket egyformán és megfelelően kezeljék, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban nyújtották be a kérelmüket. Ugyanakkor egyértelmű kötelezettségeket és feladatokat ró a menedékkérőkre, hogy megakadályozzuk a szabálytalan továbbutazást és az eljárások kijátszását. A célunk egy gyors, hatékony, harmonizált szabályokon és a tagállamok közötti kölcsönös bizalmon alapuló közös rendszer megteremtése" - fogalmazott a biztos.
    Avarmopulosz arról tájékoztatott, hogy a menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a tagállamok között az "elismerési arány" terén mutatkozó különbségek csökkentése, a szabálytalan továbbutazás visszaszorítása, valamint a menedékkérők eljárási jogaira való közös biztosítékok létrehozása érdekében teljes mértékben harmonizált uniós eljárást teremtene a nemzetközi védelem tekintetében.
    Elmondta, hogy a javaslat egyszerűsíti, átláthatóbbá teszi és lerövidíti a menekültügyi eljárásokat, valamint a menedékkérők jogaira vonatkozóan közös biztosítékokat hoz létre, amely szerint a menedékkérőket már a közigazgatási eljárás során meg fogja illetni a személyes meghallgatáshoz, a jogi segítségnyújtáshoz és a képviselethez való jog. Szigorúbb szabályokat vezet be a visszaélések ellen, ami azt jelenti, hogy kötelezettség lenne a hatóságokkal való együttműködés, és ennek megszegése szigorú következményekkel járna. A tagországoknak kötelező lenne szankcionálni az eljárási szabályok megszegését, az együttműködés hiányát és az engedély nélküli továbbutazást.
    A javaslat harmonizálni kívánja a biztonságos országokra vonatkozó szabályokat is, és sürgeti a biztonságos származási és harmadik országok közös európai listájának összeállítását.
    A biztos hozzátette, hogy valamennyi menedékkérőnek ugyanolyan védelmet kell kapnia, függetlenül attól, hogy melyik országban nyújtották be a kérelmüket. A javaslat pedig kitér arra is, hogy meg kell előzni és szükség esetén szankcionálni a továbbutazásokat és a menedékkérelem több tagállamban történő benyújtását.
    Azt közölte, hogy a tagállamok kijelölhetnék a menedékkérők tartózkodási helyét és bejelentkezésre kötelezhetnék őket elérhetőségük biztosítása és a szökés kockázatának csökkentése érdekében. Azokban az esetekben, ha a menedékkérő nem tesz eleget a kijelölt helyen való tartózkodásra vonatkozó kötelezettségének, és fennáll a szökés veszélye, a tagállamok őrizetet alkalmazhatnának - hangsúlyozta.
    Az uniós bizottság összehangolt befogadási körülményeket teremtene az unió valamennyi tagországában, hogy a menedékkérőket az egész EU-ban harmonizált és méltó befogadási körülmények várják, ezáltal is segítve a továbbutazások megelőzését - tájékoztatott az uniós biztos.