Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: tovább erősödik a lendület az iparban

2016-07-13 09:22:55

 

Tovább erősödik az a lendület, amely 2010 januárja óta tart az ágazatban, a kormányváltás évéhez képest mintegy 32 százalékkal emelkedett az ipar teljesítménye Magyarországon - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett májusi ipari termelési adataira reagálva.

 

    Az ipar növekedése a járműgyártás mellett főként az elektronika, a fémipar és a gumiipar jelentős bővüléséhez volt köthető, és a további növekedést vetíti előre, hogy a teljes rendelésállomány 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
    Az ipari termelés 2016 májusában a kiigazítatlan adatok szerint 9,2 százalékkal bővült éves összevetésben, a munkanaphatással korrigált mutató 4,2 százalékos növekedést mutatott.
    Az ipar nemzetgazdasági ágai közül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,7 százalékkal emelkedett - emelte ki az NGM.
    Az NGM kiemelte, hogy az alágak közül a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari rangsorban második alág, az elektronikai gyártás bővült 17,2 százalékkal.
    Az NGM hangsúlyozza: a kormány törekvése az újraiparosítás stratégiáját megfogalmazó Irinyi Tervvel, hogy az ipar teljesítményét a tudásra és innovációra építve tovább erősítse.
     Az Irinyi Tervvel a kormány olyan iparstratégiát alkotott meg, amely tovább erősíti a nemzeti ipart, épít az innováció erejére, segíti az új munkahelyek létrejöttét, és támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését, valamint amelynek révén növekszik a magyar gazdaság válságállósága. Erre a hazai mellett az európai uniós források is rendelkezésre állnak, az utóbbiból a 2020-ig 12 ezer milliárd forint értékű támogatás 60 százalékát közvetlenül a magyar gazdaság fejlesztésére fordítja a kormány, és ezeket a forrásokat 2017-ig az összes pályázati felhívás kiírásával elérhetővé is teszi - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.