Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint 22 ezer menekültügyi eljárás indult idén Ausztriában

2016-07-12 19:42:00

 

Ausztriában több mint 22 ezer menekültügyi eljárás, az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvan százaléka indult 2016 első félévében - közölte kedden az osztrák belügyminiszter.

 

    Wolfgang Sobotka tájékoztatása szerint összesen csaknem 27 ezer kérelem érkezett be. Azonban nem minden esetben kezdődhetett meg az eljárás, például azoknál, akiket a dublini rendelet alapján más uniós tagállamokba küldenének vissza. 
    Sobotka azt is elmondta, hogy eddig idén majdnem annyi visszatoloncolás történt, mint az egész tavalyi évben. A belügyminiszter mostani becslése szerint a felső határértéket ősszel fogják elérni.
    Mind a belügyi, mind a védelmi tárca vezetője elégedett a számokkal.
    2015 első félévében 28 500, vagyis több kérelem elbírálása zajlott, mint az idei év első hat hónapjában, amikor 25 700 kérelemről döntöttek. Közülük 14 ezret hagytak eddig jóvá. 
    Korábban, még a Werner Faymann által vezetett osztrák kormány 37 500 főben határozta meg a befogadás éves felső korlátját. A döntés szerint, amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait. A meghatározott maximum az elbírálható beadványokra vonatkozik,
    Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.
    A néppárti belügyminiszter a szükségállapotot minél gyorsabban, lehetőleg már a kitűzött felső határ elérése előtt bevezetné, ekkor a menekülteket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ugyanezt szorgalmazza a burgenlandi tartományi vezető, Hans Niessl szociáldemokrata politikus. Christian Kern osztrák kancellár hétfői tájékoztatása szerint jelenleg megbeszélések folynak a szükségállapotról. 
    Hans Peter Doskozil védelmi miniszter szerint olyan szabályozást kell alkotni, amely jogilag és politikailag is megállja a helyét. 
    A Magyarországgal való együttműködésről azt mondta, hogy amennyiben a csütörtöki megbeszélésen nem közelednek az álláspontok, újból kiértékelik a helyzetet. Egy hétvégi lapinterjúban a miniszter azt közölte, hogy csütörtökön a magyar és az osztrák védelmi, illetve a belügyi tárca vezetői a szerb-magyar határon találkozót tartanak.