Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ifo: nem ritka a deficittúllépés az Európai Unióban

2016-07-12 17:21:00

 

Az uniós tagországok 165 esetben sértették meg a három százalékos deficitküszöb-előírást 1999 és 2015 között - mutatott rá közleményben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet azzal kapcsolatban, hogy az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásukon túlzottdeficit-eljárás keretében szankciók alkalmazását kezdeményezték kedden Portugália és Spanyolország ellen. 

 

    A 165 esetből 51 alkalommal gazdasági recesszió miatt megengedhető okokból került sor a szabály megsértésére. Meg nem engedett deficittúllépés pedig 114 esetben történt. 
    A legtöbb meg nem engedett deficitküszöb-átlépést Franciaország követte el, 11 alkalommal, megelőzve még a szabályt indokolatlan módon tíz alkalommal megszegő Görögországot is. Szintén tíz indokolatlan esettel áll a szabálysértők élcsapatában Portugália és Lengyelország. 
    Nagy-Britannia kilenc, Olaszország nyolc, Magyarország hét, Németország és Írország pedig öt-öt alkalommal sértette meg az Európai Unió 3,0 százalékos deficitküszöb-szabályát. Spanyolország pedig mindössze négy alkalommal. 
    A szabályt csak öt tagállam nem sértette meg egyetlen alkalommal sem: Luxembourg, Észtország, Finnország, Dánia és Svédország. 
    "A szabálysértések száma elképesztően magas. A szabályozás nyilvánvalóan nem működik, tehát valamilyen új mechanizmusra lenne szükség" - mutatott rá Clemens Fuest, az ifo intézet elnöke. 
    A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) az Európai Bizottság adatai alapján állította össze kimutatását.
http://www.cesifo-group.de/ifoHome/presse/Pressemitteilungen/Pressemitteilungen-Archiv/2016/Q2/pm-20160523_EU-Staaten-Defizit/main/00/text_files/file0/document/ifoPM_20160523_Deficit_Criterion.pdf