Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakrális előadások, szabadtéri koncertek Magyarföldön

2016-07-12 16:46:00

 

Háromnapos fesztivál kezdődik pénteken Magyarföldön, az őrségi fennsíkon emelt fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából.

 

     Az ökomenikus templomban késő éjszakába nyúló szakrális előadások váltják egymást, míg a templom környékén emelt színpadon neves együttesek adnak szabadtéri koncerteteket.
    A templom építésének évfordulója köré szerveződött fesztivál jó alkalom arra, hogy mind több ember ellátogasson Magyarföldre, és megismerje a hely szellemét - mondta Rátóti Zoltán, a fesztivál igazgatója kedden az MTI-nek. 
    A Rátóti Zoltán kezdeményezésére, civil összefogással épült ökumenikus templomot 2010. június 18-án szentelték fel. A következő esztendőben rendezték meg az első ünnepet, amely az évek során többnapos fesztivállá, az Őrség egyik kiemelkedő kulturális rendezvényévé vált. 
    A Fatemplom Fesztivál szabadtéri színpadának vendége lesz idén a Sebő-együttes, Charlie, a Fonó Zenekar, a Kaláka és a Budapest Bár is. Lackfi János és Gryllus Dániel Feldaraboljuk a végtelent című produkciójával érkezik Magyarföldre.
    A fatemplomban az előadások pénteken a Rátóti Zoltán Klubzenekar fellépésével indulnak, majd Váray Lászlót és a Colombre Bandet láthatja a közönség, szombaton pedig - a templom építését a kezdetektől támogató - Sebestyén Márta és Sofia Labropoulou lép fel - emelte ki Rátóti Zoltán. 
    Hozzáfűzte, hogy különleges színfoltja lesz a fesztiválnak a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, amely szombaton és vasárnap térzenével köszönti a fesztiválozókat.
    Szombaton katonai tiszteletadás mellett koszorúzási ünnepséget tartanak a település első világháborús hősi halottjának tiszteletére.
    A fesztivált a hagyományok szerint vasárnap ökumenikus istentisztelet zárja, a szertartáson az egyházak képviselői mellett a fesztiválon fellépő művészek végeznek szolgálatot.