Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: politikai hazugságkampány a jegybank ellen

2016-07-12 14:50:00

 Az MSZP kormányzati ciklusaiban zavartalanul zajló bróker-visszaéléseket a jegybank tárta fel, így az eset kapcsán leginkább a szocialistáknak van takargatnivalója - nyilatkozta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MTI-nek kedden.

    A szóvivő szerint komolyan nem vehető politikai szereplőktől korábban sokszorosan cáfolt és nyilvánvalóan hazug állítások jelennek meg újra a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a brókerügyekkel kapcsolatos szerepéről.
    Az MNB ezért ismételten határozottan visszautasítja a Magyar Szocialista Párt (MSZP) hétfői állításait, amellyel a párt - saját felelősségének elkenésére - a brókerügyek kapcsán megpróbál összemosni egy, az elmúlt 15-20 évben büntetlenül zajló visszaélés-sorozatot azzal, hogy a jegybank feltárta és megakadályozta a jogsértéseket.
    A korábban a Jobbik által a jegybank felügyelőbizottságába delegált tagnak szintén kedden megjelent vádjai azt jelzik: a "szakembernek" hiányosak az ismeretei a Quaestor-ügyről és a tőkepiac működéséről. Állításával ellentétben ugyanis a banki tranzakciós adatok alapján semmilyen következtetést nem lehet levonni az értékpapírok másodpiaci forgalmára, illetve a Quaestor brókercégének csalárd működési modelljére vonatkozóan. Márpedig a visszaéléseknek ez volt a lényege - mutatott rá a szóvivő.
    Hozzátette: az MNB és annak elnöke szakmai tevékenységét még a politikai manipuláció, a felelősséghárítás eszközeivel sem lehet utólagosan félremagyarázni, s a vétlen pénzügyi fogyasztók, ügyfelek megtévesztésére használni.
    A jegybank - amely a brókerügyek feltárásakor alig 18 hónapja vette át a pénzügyi felügyelés feladatkörét Magyarországon - 2015 tavaszán bő másfél évtizede tartó csalás- és sikkasztássorozatot zárt le, mert véget vetett a három befektetési vállalkozásnál (Quaestor, Buda-Cash, Hungária) korábban zavartalanul folyó visszaéléseknek - emlékeztetett a szóvivő. Ez azért történhetett meg, mert az MNB - a korábbi vizsgálati módszertan új szempontú megközelítésével - váratlan, célirányos, alapos, informatikai eszköztárat is alkalmazó vizsgálatokat végzett.
    A Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. irányítói az ügyfelek megtakarításait kizárólag addig tudták zavartalanul eltulajdonítani, amíg az MNB pénzügyi felügyelési hatáskörét megkapva azt meg nem akadályozta - idézte fel Binder István. A brókerbotrányok jegybanki feltárása viszont utólagosan arra is rávilágít: helyes döntés volt a jogalkotó részéről a pénzügyi felügyelés feladatkörének jegybankba való integrálása. E nélkül a visszaélések tovább is folytatódhattak volna.
    A jegybank összességében tehát nem okozója, hanem - törvényi kötelezettségét teljesítve - éppen feltárója volt a brókercégeknél történt szabálytalanságoknak - közölte.
    A szóvivő rámutatott: az MSZP kormányzati ciklusaiban zavartalanul zajló bróker-visszaélések mostani feltárása miatt elsősorban a szocialistáknak lenne takargatnivalója. Erre világít rá a Fővárosi Főügyészségnek a Quaestor-ügyben tett vádemelés kapcsán idén februárban kiadott közleménye is.
    Binder István elmondta: az MNB-nek a felszámolás alatt álló brókercégtől beszerzett, ugyanezt alátámasztó vizsgálati adatai szerint a szocialista kormányzat idején megháromszorozódott a Quaestor brókercégének, kötvényeket, egyéb értékpapírokat és készpénzt feltüntető negatív egyenlegező számlája - ez utóbbi mutatja az ügyfelek hiányzó követeléseit. Ekkor történt meg az egy napon belüli legnagyobb, kirívó növekedés is: 2005. január elején ugyanis az addigi negatív ügyfélegyenleg - egyelőre ismeretlen okokból - hirtelen közel megduplázódott.