Csongor napja van. | 2024.04.16

Fidesz: a baloldal valljon színt a kényszerbetelepítés ügyében!

2016-07-11 19:06:00

 A Fidesz szerint a baloldali pártoknak színt kell vallaniuk abban a kérdésben, igent vagy nemet mondanak az uniós kényszerbetelepítésre.

    A nagyobbik kormányzópárt hétfőn az MTI-nek küldött közleményében így reagált baloldali pártok nyilatkozataira, amelyekkel szerintük a magyarázhatatlant magyarázzák.
    "A baloldal bevándorláspárti és a baloldali pártok európai parlamenti képviselői - az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és az LMP politikusai - mind támogatták azt a jelentést, amely alapján pénzbüntetéssel sújtanák azokat az országokat, amelyek nem fogadják el a kényszerbetelepítést" - írták.
    A Fidesz álláspontja szerint a betelepítési kvóta nem megoldás, mert egyre több bevándorlót hív Európába és pénzbüntetés is ellentétes az EU jogszabályaival és alapszerződésével is. A magyar baloldali pártoknak itthon is színt kell vallania! Igent vagy nemet mondanak a kényszerbetelepítésre? - áll a közleményben.
    Hétfőn az európai parlamentben képviselettel rendelkező baloldali pártok visszautasították, hogy az uniós költségvetési források felülvizsgálatának előkészítéséről szóló jelentés támogatásával a bevándorlók betelepítése mellett foglaltak volna állást.
    Ennek előzménye, hogy Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője azzal vádolta a hazai baloldalt, hogy EP-képviselői megszavaztak egy olyan javaslatot, amely új adót irányoz elő a migránsválság kezelésére és pénzbüntetést azoknak az államoknak, amelyek elutasítják migránsok kényszerbetelepítését. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig azt közölte: a magyar baloldal azzal, hogy támogatta az EP jelentését a kényszerbetelepítésről, világosan állást foglalt a kérdésben.