Gedeon napja van. | 2024.03.28

Világi újságíró lett az új szentszéki szóvivő

2016-07-11 13:09:10

 

Greg Burke amerikai újságíró veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő helyét augusztus elsejétől, helyettese pedig - első alkalommal a Vatikán történetében - egy nő lesz, a spanyol Paloma García Ovejero személyében - jelentette be hétfőn a Vatikán.

 

    Federico Lombardi tíz év szolgálat után távozik a vatikáni sajtóközpont éléről, ahova 2006-ban éppen július 11-én nevezték ki. 
     A váltásra mindenekelőtt Lombardi kora miatt kerül sor, mivel augusztusban tölti be 74. életévét. Lombardi július végén még elkíséri Ferenc pápát Krakkóba, az Ifjúsági Világtalálkozóra, majd jezsuita papként a a rend római központjában folytatja szolgálatát. 
    Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ (CTV) korábbi igazgatója, szentszéki szóvivőként végigkísérte XVI. Benedek pápaságának éveit, valamint Ferenc pápa első három évét. A Vatikán egyik legnehezebb korszakában vezette a szentszéki kommunikációt, vagyis a 2012-es Vatileaks-botrány idején, amikor XVI. Benedek pápa inasa szolgáltatott ki bizalmas dokumentumokat a sajtónak. Federico Lombardi tájékoztatta a Vatikánba a világ minden részéből érkezett újságírókat XVI. Benedek 2013 februárjában történt lemondásakor, és az ezt követő pápaválasztás időszakában is. 
    Lombardi utóda a vatikáni tudósítók körében jól ismert 56 éves amerikai újságíró, Greg Burke, aki húsz éve dolgozik a Szentszéknél. Először a Time magazin, majd a Fox televíziócsatorna vatikáni tudósítója volt, a 2012-es Vatileaks-botrány idején a szentszéki államtitkárság kommunikációs munkatársaként dolgozott, 2015 decemberétől Federico Lombardi első számú helyettese volt. 
    Greg Burke az Opus Dei nemzetközi katolikus szervezet tagja, Lombardi elődjéhez, a szintén világi Joaquin Navarro Valls korábbi szentszéki szóvivőhöz hasonlóan. 
    Greg Burke helyettese a 41 éves spanyol újságírónő, Paloma García Ovejero, a spanyol katolikus Radio Cope eddigi tudósítója, aki meglepetésnek nevezte felkérését. 
    Greg Burke úgy nyilatkozott, hogy egy amerikai és egy spanyol újságíró kinevezésével a Vatikán kommunikációja még inkább nemzetközivé válik.