Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: a NATO nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást 

2016-07-11 08:48:00

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO a keleti és déli szárnyának megerősítéséről a szervezet varsói csúcstalálkozóján hozott döntésével nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást.

    A szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap felidézte: a megállapodás értelmében a NATO nem állomásoztathat állandó jelleggel katonai bázisokon nehéz fegyverzetet az Oroszország határaihoz közeli országokban. Ezt nem sérti meg a szervezet, mivel - a mindössze mintegy 4000 katonából álló - alakulatok rotációs alapon lesznek a helyszíneken - vélekedett a szakértő.
    Hozzátette: bár jelenleg nincs orosz fenyegetés, a szövetség döntése arra szolgál, hogy ne is legyen területi fenyegetés vagy tényleges fegyveres konfliktus, valamint a Krím félszigeten tapasztalt hadviselés ne ismétlődhessen meg a balti államokban.
    Gyarmati István megjegyezte: a megállapodást az orosz fél már régen megsértette agresszív politikájával, például Grúzia és Ukrajna megtámadásával, provokációival, illetve be nem jelentett nagyszabású hadgyakorlatok rendezésével.
    Mindazonáltal a szakértő szerint a NATO a közeljövőben nem fog bővülni Grúziával és Ukrajnával, mert az atlanti szervezetnek nem célja Oroszország provokálása.