Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szinte üres a jövő heti makrogazdasági naptár

2016-07-10 16:25:00

 

Kevés fontos makrogazdasági adat lát napvilágot a következő héten, és egyiknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása.

 

    Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmáról szóló statisztikát. Áprilisban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal, a belföldieké 3,3 százalékkal csökkent a tavaly áprilisihoz képest, így összességében 1,6 százalékkal csökkent a forgalom, ebben a tavalyi magas húsvéti forgalom játszott szerepet. A külföldi vendégek száma viszont 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 4,7 százalékkal, 28,8 milliárd forintra emelkedett áprilisban. 
    Szerdán a májusi ipari termelés alakulásának második becslése jelenik meg. A július 7-én közölt első becslés szerint az ipari termelés volumene májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 0,7 százalékkal csökkent az előző havi 5,4 százalékos fellendülés után. A termelés az év első öt hónapjában 3,0 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakit. Elemzők szerint idén 4-5 százalékkal bővülhet az ipari kibocsátás az előző évi magas bázis után.
    Pénteken az építőipari termelés májusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Alig lassult az építőipar visszaesése áprilisban: az ágazat teljesítménye 29,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a márciusi 33,9 százalékos visszaesés után. Az épületek építése 2,7, az egyéb építményeké 52,1 százalékkal csökkent áprilisban éves szinten. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 2,0 százalékkal emelkedett áprilisban a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A termelés csökkenését részben az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejezése, részben a magas bázis okozta ugyanúgy, mint az első negyedévben. Az építőipari termelés volumene az első négy hónapban 28,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.