Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-07-08 20:53:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

  Várható időjárás az ország területén szombat estig

    Kezdetben több-kevesebb fátyol- és gomolyfelhő lesz az égen, majd a késő délutáni, esti órákban az ország északi részén átmenetileg vastagabb felhőzet is megjelenik, számottevő csapadék nélkül. Az éjszaka második felétől egy északnyugatról érkező hidegfront szakadozott felhőzete is átrobog az ország felett, elsősorban az Északi-középhegység környékén okozva futó záporokat, egy-egy zivatart. A front mögött szombat délelőttől az ország nagy részén a napsütést a kissé szeles időben felhőátvonulások zavarják, legfeljebb itt-ott előforduló rövid záporral. Hozzávetőlegesen a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre napközben viszont erőteljes gomolyfelhő-képződésre, szórványosan kialakuló záporokra, zivatarokra számíthatunk átmeneti viharos széllökések kíséretében. Az időszakosan élénk déli szél este a Dunántúlon is mérséklődik, majd hajnaltól a szél északnyugatira fordul, nagy területen megerősödik, a Dunakanyar környékén helyenként viharossá fokozódik. Gyengébb légmozgás szombaton a délnyugati megyékben várható. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12, 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén 26 és 31 fok között alakul, de Borsodban és a Nyírség keleti felében ennél néhány fokkal hűvösebb lehet.


    Időjárási helyzet Európában


    Hetek óta alig változik az európai időjárási helyzet. Az Atlantikumban kialakuló ciklonok a Skandináv-félsziget felé veszik az irányt, emiatt a kontinens északi részén gyakran erősen felhős és időről időre csapadékos az időjárás. A ciklonokhoz kapcsolódó időjárási frontok két-három naponta Közép-Európa fölött is átvonulnak, így az átmeneti meleg periódusokat lehűlések követik. Jelenleg a Finnország felett kavargó alacsonynyomású képződmény hidegfrontja az Arhangelszk-Nyizsnyij Novgorod-Szocsi vonal mentén okoz csapadékos időjárást, de a nagyrészt borult égből Skandinávia északi részén is több helyen esik vagy szitál. Az Izland és a Brit-szigetek között elhelyezkedő légörvény pedig Norvégia délnyugati részére, az Egyesült Királyságba és az Északi-tenger partvidékére szállít nedves légtömeget, Skócia nyugati felére jelentős esőket. A változékony idő ellenére sincs különösebben hideg Európa északi felében, ugyanis a hőmérséklet nagy területen 20 fok körül alakul, csak Finnország egyes részein és Szentpétervár környékén mértek 15, illetve Norvégia északi részén 11, 12 fok körüli maximumokat. Ezzel szemben a mediterrán térségben tombol a nyár, a hőmérséklet többfelé a 30 fokot is meghaladja, de csütörtökön az Ibériai-félszigeten több helyen záporok, zivatarok alakultak ki, átmenetileg mérsékelve a kánikulát. A Kárpát-medence felett elhelyezkedő, napos, száraz és mérsékelten meleg időt okozó anticiklon a következő másfél nap során leépül, teret engedve az északnyugat felől érkező hidegfrontnak. A frontot csak kevés helyen kíséri csapadék, de szombaton nagy területen megerősödik a szél.