Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hölvényi: mindent meg kell tenni a helyben maradásért

2016-07-08 16:16:00

 Nem lát más megoldást a migráció kezelésére a KDNP európai parlamenti képviselője, mint az érintettek helyben maradásának segítését. Hölvényi György pénteken úgy fogalmazott: mindent meg kell tenni ezért, különben felbomlik a kibocsátó országok társadalmi egyensúlya.

    A Közel-Keleten senki sem ért egyet az elvándorlást támogató európai politikával - jelentette ki a politikus az elmúlt féléves uniós tevékenységéről szóló budapesti sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, a keresztények és a síiták együttműködése, akár Libanonban, akár Szíriában nemcsak vallási, hanem biztonságpolitikai okokból is fontos. 
    Kijelentette: az elvándorlás a térségben a tudatosan szervezett szélsőség számára táptalaj, de leszögezte azt is: a bevándorlók nem lehetnek az európai munkaerőpiac áldozatai. 
    A képviselő bírálta az uniót, amiért a menekültkérdésben "követő, utólagos politikát folytat", bár azt lényegesnek ítélte, hogy egyre több határozat érinti a válságot. 
    Az Európai Parlament fejlesztési bizottságának munkájáról szólva beszélt még Afrikáról. A legfontosabb, hogy szembe kell nézni a demográfiai kérdésekkel, valamint azzal, hogy gyenge államok vannak, ahol a társadalmi összetartó erők megrendültek, és ezt növeli a jelentős korrupció is - mondta. 
    Ezen országokban a vallási vezetőknek jelentős szerepük van, ezért változtatni kell azon az uniós politikán, amely nem támogatja őket - fogalmazott a vallási közösségek közti párbeszédet segítő uniós munkacsoport is vezető politikus, hangsúlyozva a helyi közösségek megtartó erejének fontosságát. 
    Hölvényi György, aki a környezetvédelmi bizottságnak is tagja, közölte még: Európa a GMO-mentesség felé halad, de eredménynek értékelte azt is, hogy Franciaországban a kereskedelemben már nem használnak nylonzacskókat. Megjegyezte: ezen a téren Magyarország sem áll rosszul. 
    A tájékoztatón Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője is a kereszténydemokraták felelősségét hangsúlyozta a teremtett világ védelme érdekében. Szólt a bevándorlással kapcsolatos kettős felelősségről is, amelynek az ide érkezők iránt is meg kell mutatkoznia, de azok iránt is, akik itt élnek.
    Arra a kérdésre, hogy hogyan hat az európai kereszténységre a migránsválság, a politikus úgy felelt: jelenleg Európa vallási értelemben nem keresztény, gyökerei, értékei azonban a kereszténységhez kötődnek. Nagy bajnak ítélte, hogy Európa és az unió vezetői elszakadtak a keresztény értékektől. "Akár akarja, akár nem akarja egy uniós vezető, ő keresztény, mert a gyökerei, szocializációja keresztény" - fogalmazott Harrach Péter. A keresztény gyökereket teszi tönkre a migrációs folyamat - jelentette ki. 
    Hölvényi György ehhez azt fűzte hozzá: Európa számára kulturális kérdés, hogy a keresztényekért felelősséget vállaljon. Rámutatott: a közel-keleti keresztények senki másra nem számíthatnak, mint Európára, így ők a támogatás hiányában végtelenül kiszolgáltatottá válnak.