Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kilenc magyar film a Palicsi Filmfesztiválon

2016-07-08 16:08:00

 Nyolc magyar filmet mutatnak be a július 16-án kezdődő Európai Filmek 23. Nemzetközi Fesztiválján a Szabadka melletti Palicson, a fesztivál fődíjáért Till Attila Tiszta szívvel című alkotása is indul.

    A palicsi filmfesztivál hivatalos oldalán található program szerint július 16. és 22. között tizenhárom kategóriában 103 filmet mutatnak be. 
    A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért - a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Ebben a válogatásban szerepel Till Attila akcióvígjátéka, amely két fiatal mozgássérültről szól, akik közeli barátságot kötnek egy kerekesszékes bérgyilkossal és a maffia szolgálatába állnak. A film nemzetközi bemutatója a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt július elején. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt.
    Fliegauf Benedek Liliom ösvény című filmje a Párhuzamok és ütközések című kategóriában indul. A rendező Dealer című alkotása 2005-ben elnyerte ugyanennek a különprogramnak a fődíját, a Tolerancia-díjat. A most látható Liliom ösvény egy sötét történetet dolgoz fel, amelyben anya és fia vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba, és az anya meséről mesére avatja be fiát a múlt sötét titkaiba. 
    A magyar filmek válogatásában hét film szerepel. Egyebek mellett bemutatják Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét, amely az 1900-as évek elejétől a 2000-es évek elejéig követi egy magyar család élettörténetét, illetve a 20. század eseményeit.
    Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál címmel készült filmjét is láthatja a vajdasági közönség. Az alkotás érdekessége, hogy egyetlen lakásban játszódik és egyetlen nap eseményeit foglalja össze, ugyanakkor a beszélgetésekből kitűnik, hogy mennyire megromlottak már a szereplők családi kapcsolatai. A film főszerepét Hajdu Szabolcs játssza, emellett szerepel benne felesége és két gyermeke is. 
    Gárdos Péter Hajnali láz című filmje - amelyben saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének történetét dolgozta fel - is bekerült a válogatásba, a fesztivál közönsége július 21-én tekintheti meg a megrázó történetet. A film alapjául szolgáló, világsikert aratott könyvet több mint harminc nyelvre fordították le.
    Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet is a Vajdaságba látogat a fesztivál ideje alatt. A filmben a mindentől szorongó Mózes képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. Az apa váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. A fiú kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől és ebben segítségére van egy spiritiszta autószerelő, valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).
    A Szerdai gyerek című film a felnőtté válással foglalkozik, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, a felelőtlen kamaszlány, aki egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy megszerezze fia felügyeleti jogát, hogy a gyerek sorsában a sajátja ne ismétlődjön meg. Horváth Lili filmjét július 20-án, szerdán vetítik. 
    Nemes Gyula a fogyasztói társadalom visszásságait feldolgozó, a világ problémáiról, a környezetvédelemről, a szociális, társadalmi és politikai problémákról szóló Zero című szatírájának kérdésein is gondolkodhatnak a Palicsra és Szabadkára látogatók. A rendező korábban elmondta, hogy filmjében a főhős különböző stációin keresztül próbálta megmutatni a problémák teljességét négy különböző filmes műfajjal érzékeltetve, így a néző eldöntheti, hogy vígjátékként, akcióként, romantikus filmként, esetleg dokumentumfilmként értelmezi. 
    Egy rövidfilmet is láthat a közönség ebben a kategóriában. Kovács István Betonzaj című félórás filmjének főszereplője egy fiatal kickboxoló lány, akinek minden vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki azonban, hogy várandós, és nem tudja, mitévő legyen. 
    A palicsi filmfesztivált az európai menekültválságról szóló Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz-francia dokumentumfilm nyitja meg július 16-án.