Tivadar napja van. | 2024.04.20

Politológus: szövetségépítés folyik

2016-07-08 11:45:00

Az első világháborút megelőző időszakhoz hasonló a nyugati világ és Oroszország viszonya, erőteljes szövetségépítés folyik, és Ukrajna esete mutatja, mekkora jelentőségük van a még egyik félhez sem tartozó országoknak - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    A politológust a NATO pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozójáról kérdezték, amelyen 28 tagország állam-, illetve kormányfője vesz részt. A szakértő arról beszélt, hogy erőteljes mozgás figyelhető meg a nagyhatalmak viszonyában, folyik a szövetségépítés mindkét oldalon, és nagy a harc "az ütközőzónában lévő még szabad országok" - például Ukrajna, Grúzia - gazdasági és politikai ellenőrzéséért.
    Ehhez a jelenséghez már egy új nyugat-európai fegyverkezési hullám is kapcsolódik - folytatta. A katonai szövetség csúcstalálkozóján az lehet a fő cél, hogy partneri viszony jöjjön létre a NATO és az Európai Unió között, amelynek keretében az eddig semleges uniós országok - Svédország, Ausztria, Finnország - is közelednének a katonai szövetséghez.
    A NATO a hidegháborús időszakhoz hasonlóan újra Oroszországban látja a fő riválisát - mondta Kiszelly Zoltán, hozzátéve: ahhoz, hogy Oroszországot és később Kínát "el tudja szigetelni", fontos lenne minél közelebb kerülnie ezekhez az országokhoz. Geostratégiai szempontból a nyugati hatalmaknak ezért olyan fontos integrálniuk Ukrajnát, Oroszország pedig pontosan ezt megakadályozandó idéz ott elő regionális konfliktusokat - tette hozzá.