Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orvlövészek négy rendőrt agyonlőttek, hetet megsebesítettek a rendőri túlkapások elleni tüntetésen

2016-07-08 07:46:27

Orvlövészek négy rendőrt agyonlőttek, hetet megsebesítettek a rendőri túlkapások ellen békésnek indult tüntetésen az egyesült államokbeli Dallasban csütörtök éjszaka - jelentette az amerikai média. A legfrissebb hírek szerint két elkövetőt letartóztattak, de eggyel a rendőrség még tárgyalásokat folytat, amelyeket időnként fegyverropogás szakít meg.

    A dallasi rendőrfőnök, David Brown jelentette be a hírt, hogy letartóztatták a két orvlövészt, de mindjárt hozzátette, hogy egy nőt is őrizetbe vettek és további gyanúsítottjai is vannak a lövöldözésnek. Egyikük azt állította, hogy robbanószerkezeteket is elhelyeztek, "a városban mindenütt".
    A káosz a texasi nagyvárosban helyi idő szerint este kilenc órakor tört ki, mert az orvlövészek tüzet nyitottak a békés tüntetőket kísérő rendőrökre. Előzőleg több ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az elmúlt napokban elkövetett amerikai rendőri erőszak ellen: kedden a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban lőtt agyon két rendőr intézkedés közben egy férfit, csütörtökön reggel pedig az északi Minnesota államban lévő Falcon Heightsben (St. Paul városa mellett) forgalmi igazoltatás közben lőtte le a rendőr a jogosítványát kereső autóst. Mindkét esetben a rendőrök fehérek, az áldozatok fekete bőrűek voltak. 
    Dallasban a Fox televízió helyszínről tudósító riporterének megfogalmazásában "elszabadult a pokol". Gregg Abbott, Texas állam kormányzója egységre szólította a lakosságot. David Brown rendőrfőnök és Mike Rawlings polgármester sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a helyieket, de ennek egyelőre nem sok foganatja lett. A városban fokozott maradt a rendőri jelenlét, a magasban helikopterek cirkálnak. Az Egyesült Államok szövetségi Légügyi Hatósága átmeneti repülési korlátozásról döntött, ennek értelmében Dallas felett egyelőre nem repülhetnek át utasszállító repülőgépek. A Facebook közösségi portál is fokozott ellenőrzést vezetett be felhasználói körében.
    Rendőrségi hírek szerint a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt öljenek meg. Az egyikük egyébként feladta magát, miután a fotóját köröztették.
    Csütörtökön este más amerikai nagyvárosokban is tüntetés volt a rendőri erőszak és a hatósági túlkapások ellen. Utcára vonultak a minnesotai St. Paulban, továbbá Chicagóban, New Yorkban, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben, a louisianai Baton Rouge-ban, az oregoni Portlandban. Utóbbi helyszínen letartóztattak egy fegyveres férfit, aki szintén lövöldözni akart a békés tüntetésen. Washingtonban a Fehér Ház előtt tüntetők a Capitolium, azaz a törvényhozás elé vonultak, és be is akartak hatolni az épületbe. Péntekre virradóra még mindig rendőri sorfal védte az épületet.