Andrea napja van. | 2024.04.18

A német szövetségi törvényhozás megszigorította a szexuális bűncselekmények büntetését

2016-07-07 16:17:15

 

Németországban a szövetségi törvényhozás (Bundestag) csütörtökön megszigorította a szexuális bűncselekmények büntetésének szabályozását, aminek révén áldozatvédő szervezetek régi követelésére bevezetik azt az alapelvet, hogy "a nem mindig nemet jelent", és a túlnyomórészt észak-afrikai férfiak által nők ellen szilveszterkor tömegesen elkövetett zaklatások hatására büntetni rendelik a test nem kívánt, szexuális célzatú, tapogató érintését. Az új szabályok életbe lépéséhez még a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat hozzájárulása is szükséges.

 

    A büntetőtörvénykönyv új szabálya szerint bűncselekmény minden olyan szexuális cselekmény, amely - a törvény szövege szerint - az egyik fél "felismerhető akarata ellenére" valósul meg.
    Eddig csak az erőszakkal, fenyegetéssel vagy a kiszolgáltatott helyzet kihasználása révén végrehajtott szexuális cselekmények voltak büntetendőek, és a kormány a márciusban elfogadott eredeti javaslatában a bizonyítás nehézségére hivatkozva "a nem mindig nemet jelent" elv érvényesítésénél kevésbé szigorú reformot javasolt.
    Az eredeti javaslatban az állt, hogy az eddigiek mellett büntetendővé kell tenni az olyan szexuális cselekményeket is, amelyek az egyik fél akarata ellenére valósulnak meg, de az elkövető nem alkalmaz vagy nem helyez kilátásba erőszakot, hanem a meglepetés erejével kihasználja, hogy áldozatának nem marad ideje a védekezésre, vagy visszaél azzal, hogy az áldozat - például testi okok miatt - nem tud védekezni, vagy még nagyobb sérelemtől tartva eltűri a cselekményt.
    A Bundestag pártjai és civil szervezetek azonban követelték, hogy legyen büntetendő valamennyi szexuális cselekmény, amely az egyik fél akarata vagy beleegyezése ellenére valósul meg. A végül egyhangúlag - mind a 601 jelenlévő képviselő szavazatával - elfogadott új szabály alapján a szexuális cselekmény elutasítására irányuló akarat felismerhetőnek minősül, ha ezt az áldozat "kifejezetten (szóban) jelzi vagy kikövetkeztethető módon (például sírással vagy a szexuális cselekménnyel szembeni ellenkezéssel) kifejezésre juttatja".
    A Bundestag továbbá megalkotta a fogdosási paragrafusnak is nevezett szabályt, amely szerint akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény az érintett akarata ellenére történő, szexuális célzatú tapogatás, fogdosás, és ha az elkövető egy csoport tagjaként követ el ilyen bűncselekményt, a csoport valamennyi tagját meg kell büntetni. 
    A Bundestag szintén a szilveszteri zaklatások, illetve a szilveszter óta számos ingyenes tömegrendezvényen történt hasonló esetek hatására megszigorította a külföldiek tartózkodásáról szóló törvényt, a módosítás szerint kiutasítható az országból minden olyan külföldi, akit jogerősen elítéltek a szexuális bűncselekményekre vonatkozó új szabályok alapján. 
    Az ellenzék alkotmányossági aggályokra hivatkozva nem támogatta a fogdosási paragrafus csoportban elkövetett bűncselekményre vonatkozó részét és a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény módosítását.
    A Bundesrat várhatóan szeptemberben foglalkozik a reformmal.