Csongor napja van. | 2024.04.16

Visszaállították a hősi halott katonák előléptetési lehetőségét

2016-07-06 19:48:00

 

Visszaállították a hősi halott katonák posztumusz előléptetési lehetőségét. Az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

 

    A Magyar Idők hétfői számában írt arról: az előző honvédelmi vezetés alatt szüntették meg azt a lehetőséget, hogy a hősi halált halt katonákat posztumusz elő lehessen léptetni. A lap akkor azt közölte: Simicskó István honvédelmi miniszter meg kívánja változtatni ezt a rendelkezést, és elő fogja léptetni a múlt pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt tűzszerészeket.
    A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről szóló rendelet módosítása a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. A rendelet rögzíti, hogy a miniszter "a hősi halottá nyilvánított személyt eggyel magasabb rendfokozatba előléptetheti, kinevezheti, vagy hadnagy rendfokozatba kinevezheti". A kinevezésről vagy előléptetésről szóló miniszteri határozat átadásának idejéről és módjáról a miniszter dönt - olvasható a rendeletben.
    A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt. Egy társuk súlyosan megsérült, Tóth Péter főtörzsőrmestert a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják.
    Simicskó István péntek este jelentette be, hogy a balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik.
    A honvédelmi miniszter hétfőn egy más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a robbanás körülményeit, okait külső, független szakértők vizsgálják. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium is várja a vizsgálat eredményét, amelynek lefolytatására harminc nap áll rendelkezésre. Simicskó István mindemellett leszögezte: a katonák, a profi tűzszerészek mindent megtettek, hogy hatástalanítsák a bombát.