Tivadar napja van. | 2024.04.20

Markit: alig javult az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban

2016-07-06 19:22:00

 

Júniusban alig javult, további lanyha gazdasági növekedésre utal a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet júniusi beszerzésimenedzser-mutatója az amerikai szolgáltatóipar teljesítményéről.

 

    Júniusban 51,4 pontra emelkedett a májusi 51,3 pontról a szolgáltatóipari szektor beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban. A júniusi mutató előzetes értéke 51,5 pont volt.
    A szolgáltatóipari BMI második negyedévi átlaga 51,8 pontra emelkedett az első negyedévi 51,4 pontos átlagról.
    A szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI számítására szolgáló adatok alapján kalkulált összetett BMI végleges júniusi értéke az előzetes értékkel megegyező, 51,2 pont lett, magasabb a májusi 50,9 pontnál.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági szektor teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
    A végleges adatok alátámasztják azt, amit az előzetes értékek is mutattak az amerikai gazdaság vontatott második negyedévi növekedéséről - kommentálta a felmérést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Miközben a hivatalos GDP-adatok minden bizonnyal a gyenge évkezdet utáni fellendülést jelzik majd, a BMI-mutatók tanúsága szerint a gazdaság alapvető gondjait még nem sikerült megoldani. Az adatok tanúsága alapján éves szinten egy százalékos növekedésre lehet számítani a második negyedévben.
    A szolgáltatóiparban az üzleti bizalom 2009 óta a legalacsonyabb szintre csökkent, tovább fokozva ezzel az energiaipari és feldolgozóipart sújtó problémákat, nem is beszélve az elnökválasztási kampány által keltett bizonytalanságról - mutatott rá Chris Williamson.
    Kifejtette: a munkaerő-felvétel üteme valamelyest lassult, bár ezzel együtt is kifejezetten jónak mondható. A felmérés alapján júniusban a nem mezőgazdasági foglalkoztatás 150 ezres növekedésére lehet számítani, ami arra utal, hogy a vállalatok átmenetinek tekintik a bekövetkezett lassulást.