Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: Magyarország az EU és Közép-Ázsia együttműködésének motorja akar lenni

2016-07-06 12:34:37

 

Magyarország az EU és Közép-Ázsia együttműködésének motorja akar lenni, mert ez az együttműködés európai és magyar érdek is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután kirgiz kollégájával egyeztetett.

 

    A tárcavezető kiemelte: az Európai Unió nagy figyelmet fordít a közép-ázsiai térségre az energiahordozók, a kereskedelmi potenciál és a távolabbi ázsiai piacok felé kínálkozó tranzitlehetőségek miatt. Úgy vélte, az együttműködés a régióval a gazdasági kapcsolatok építése mellett a terrorizmus elleni küzdelem miatt is lényeges.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: ma az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió egy-egy tagállamának külügyminisztere tárgyalt, és egyetértettek abban, hogy fontos a két szervezet pragmatikus együttműködésének lehetőségét fenntartani. Magyarország és Kirgizisztán együttműködése jó alapot adhat ehhez, továbbá fontos, hogy létrejöjjön a megerősített partnerségi megállapodás az EU és Kirgizisztán között - magyarázta.
    Arról is beszélt, hogy jelenleg Kirgizisztán tölti be a Független Államok Közösségének soros elnöki posztját, ami lehetőséget adott, hogy a tárgyaláson a globális kihívások kezelését is megvitassák. Egyetértettek abban, hogy a legégetőbb globális problémákra lehetetlen megoldást találni a transzatlanti közösség és Oroszország, a Független Államok Közösségének együttműködése nélkül - közölte.
    A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy átfogó oktatási-kulturális megállapodást kötöttek, amelynek keretében 25 kirgiz ösztöndíjast fogadnak Magyarországon a következő tanévtől, az ENSZ mezőgazdasági szervezetének képzési programja keretében is jönnek ide kirgiz hallgatók, valamint az egyik legjelentősebb kirgiz állami egyetemmel tárgyalást kezdtek a magyar nyelv oktatásáról és egy hungarológia tanszék létrehozásáról. Emellett a kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodás legfontosabb kérdéseiről is megegyeztek, ezt a dokumentumot ősszel írják alá - mondta.    
    Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszter üdvözölte, hogy nagyon intenzívek a magyar-kirgiz kapcsolatok, és hangsúlyozta, hogy a gazdasági együttműködésnek nagy figyelmet kell szentelni a jövőben is.    
    Közölte: magyar kollégájával megvitatatták a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit és a nemzetközi szervezeteken belüli együttműködési lehetőségeket. Úgy vélte, további célokat kell kitűzni a kapcsolatépítésben, és nemzetközi tanácskozások alkalmával ismét egyeztethetnek partnerével.
    A kirgiz külügyminiszter is kitért rá, hogy Oroszország és az EU kapcsolatai "nem a legjobban alakulnak", és ez Kirgizisztánra is kedvezőtlenül hat, ezért támogatják a helyzet javítását, ami meglátása szerint mindenki érdekét szolgálná.
    A kirgiz külügyminisztert korábban Semjén Zsolt fogadta az Országházban, a magyar kormányfő helyettese a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kirgizisztán kapcsolatai az utóbbi időben lendületes fejlődésnek indultak, és "ennek folytatása mellett elkötelezettek vagyunk".