Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar görögkatolikus óvodát avatott fel Soltész Miklós államtitkár Kárpátalján

2016-07-06 12:30:34

 

A magyar kormány, a magyar emberek mindig ott fognak állni azok mellett a kárpátaljai magyarok mellett, akik a nehézségek ellenére meg akarnak maradni a szülőföldjükön - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban, a magyar kormány támogatásával létrehozott Oltalom görögkatolikus óvoda ünnepélyes átadásán.

 

    Avató beszédében Soltész Miklós - utalva az óvoda 25 növendéke által bemutatott ünnepi műsorra, amelyben a gyermekek nemcsak magyarul, hanem ukránul is énekeltek - hangsúlyozta: fontos annak tudatosítása, hogy a makkosjánosi gyerekek részei Ukrajnának, de a magyar nemzetnek is egyaránt tagjai, s a kettő nem zárja ki egymást. Hozzátette, hogy a magyar kormány és a magyarországi önkormányzatok azért tartják fontosnak Kárpátalja és Ukrajna támogatását, mert ezzel a kárpátaljai magyarságot mint közösséget erősítik. 
    "Nem véletlen az, hogy kárpátaljai magyar gyermekek ezreit visszük nyaralni Magyarországra, és nem véletlen, hogy a múlt évi 600 után idén mintegy 700 olyan ukrán gyermeket táboroztatunk Magyarországon, akiknek meghalt vagy megsebesült az édesapjuk a kelet-ukrajnai háborús konfliktusban" - fogalmazott. Megjegyezte: senkit nem zavar Magyarországon, hogy ukránul beszélnek, s ugyanígy Ukrajnában is fontos, hogy a kárpátaljai magyar gyermekek - a magyar nemzethez tartozva - magyarul beszélhessenek, mert ez nem nehezíti, hanem épp fordítva, sokkal inkább erősíti Ukrajna jövőjét.
    Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány az elmúlt hat évben nemcsak a nemzetpolitikáján, hanem az egyházpolitikáján keresztül is támogatta a határon túli magyarokat és a többségi országukat is. Köszönetét fejezte ki a kárpátaljai görögkatolikus, református és római katolikus egyházaknak azért, hogy jól, templomok felújítására, oktatási intézmények, közösségi házak építésére használták fel a jogosan igényelt támogatásokat, amit szerinte a most felavatott Oltalom óvoda példája is mutat. Az egyházak tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak a közösség megmaradásához - mutatott rá.
    A politikus köszönetet mondott Makkosjánosi lakóinak azért, hogy a nehézségek ellenére kitartanak szülőföldjükön, és hisznek a jövőben, gyermekeket vállalnak, hiszen az új óvodát is azért kellett létrehozni, mert az állami intézménybe többszörös túljelentkezés volt. "A magyar kormány, a magyar emberek mindig ott fognak állni azok mellett a kárpátaljai magyarok mellett, akik a nehézségek ellenére meg akarnak maradni a szülőföldjükön" - jelentette ki, külön kiemelve Egressy Miklós makkosjánosi görögkatolikus lelkész szerepét az óvoda létrehozásának kezdeményezésében és szervezésében.
    Az MTI érdeklődésére Soltész Miklós elmondta, hogy az Oltalom óvoda épületének európai uniós szabványoknak megfelelő felújítását az Emmi közel 9 millió forinttal támogatta. Jelezte, hogy Göd város önkormányzata testvértelepülésként a létesítmény fűtési rendszerének és konyhájának kialakítását finanszírozta, de jelentős támogatást nyújtott a projekt megvalósításához Kisvárda és a Bethlen Gábor Alap (BGA) is. Az államtitkár azt is közölte, hogy az elmúlt hat évben mintegy másfélmilliárd forintnyi támogatást nyújtottak Kárpátaljának. Jelezte továbbá, hogy a jövő hét szerdáján 5 kamionnyi magyar segélyszállítmányt fog átadni Kárpátalján.