Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sportparkok építésére nyújthatnak be kérvényt az önkormányzatok

2016-07-06 11:26:12

 

Sportparkok építésére nyújthatnak be kérvényt az önkormányzatok augusztus 15-ig.

 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdai közleménye szerint az akció szerves része a Nemzeti Szabadidő és Egészség Sportpark programnak.
    A cél, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki az ország minél több településén, amelyen valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét a minden igényt kiszolgáló, szabadtéri és fedett létesítményekben. A sportparkok megfelelő kereteket jelenthetnek a családok számára a közösen végzett mozgásra, ugyanakkor az önkormányzatok aktív fellépésére is nagy szükség van, hogy a létesítményeket színvonalas programokkal töltsék meg - áll a közleményben.
    A 200 vagy 400 méteres, 125 centiméter széles futókörrel bővíthető, 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméter alapterületű sportparkok építésére a települési önkormányzatok nyújthatnak be kérelmet augusztus 15-ig. A létesítmények alkalmasak lesznek az alapvető erősítő edzésekre, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak.
    A közlemény kitér rá, hogy az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a szabadidős sportban az úgynevezett "street-workout", azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok - "sportparkok" használata. A sportparkokban az egymást követő generációk együtt tölthetik el a szabadidejüket.
    Szabó Tünde sportért felelős államtitkár március 10-én jelentette be a fiatalok sportolását segítő a Sport legyen a tied! programsorozat folytatását, míg minden korosztály, így a felnőttek testmozgását pedig a Nemzeti Szabadidő és Egészség Sportpark program segíti.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) együttműködése keretében létrejött kezdeményezés célja az, hogy közelebb vigyék a gyermekeket a sporthoz, növeljék az aktívan sportoló gyermekek számát és szélesítsék az utánpótlás bázist. Szeretnék elérni, hogy a programban részt vevő sportágakban - asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, karate, kézilabda, röplabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, úszás, vívás - az igazolt sportolók száma elérje az 500 ezer főt Magyarországon - hangsúlyozta akkor az államtitkár.
    A program három pillérre épül. Az első pillér keretében sportági bemutatókat tartanak szerte az országban. Minden megyeközpontban, összesen húsz város sportcsarnokában ismerkedhetnek meg a fiatalok az országos szakszövetségek és helyi egyesületek közreműködésével a kiemelt sportágakkal, valamint a látvány-csapatsportágakkal. Tavasszal 13 megyeszékhelyen voltak bemutatók, s további hét lesz szeptemberben és októberben.
    A második részben a köznevelési intézményekbe viszik a szervezők a különböző sportágakat, így helyben ismerkedhetnek meg velük az iskolások. A program ezzel kívánja összekapcsolni a helyi sportági kínálatot és keresletet, hiszen általában azokat a sportágakat választják a fiatalok, amelyek könnyen elérhetők számukra. 
    A harmadik pillér pedig az iskolai sporteszközállomány fejlesztésével járul hozzá a fiatalok sportolásához. A következő tanév elejétől folyamatosan az ország 989 iskolája 1148 sportszercsomagot kap, ezáltal közel 362 ezer tanuló jut új sporteszközökhöz, melyeknek összértéke félmilliárd forint.