Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták a sajóbábonyi naperőművet (VIDEÓ)

2016-07-06 11:02:42

2016. július hatodikán ünnepélyes keretek között átadták a sajóbábonyi 500 kW teljesítményű naperőművet. A beruházó cég, a Solarpark-Bábony Kft. projektje a Newergies Kft. kivitelezésében épült meg, Európai Uniós támogatás igénybevétele nélkül.

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár valamint a település polgármestere Dr. Szilva István.

Dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár

Szegedi-Viczek Judit, a társaság ügyvezetője fontos szempontnak tartja, hogy a naperőmű működésének köszönhetően a hazai üvegházhatású gázok kibocsátása évente 533 tonnával csökkenthető, hozzájárulva ezzel a fenntartható környezethez és klímavédelemhez.

Szegedi-Viczek Judit, a társaság ügyvezetője 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található 1,2 hektár méretű területen 1930 db, egyenként 265Wp teljesítményű polikristályos napelem modul került elhelyezésre, melynek teljes termelése értékesítésre kerül az áramszolgáltatói hálózatba.

Dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere

A megtermelt egyenáramot 25 db SMA inverter alakítja majd át váltakozó árammá, ez megközelítőleg 550‐580.000 kWh mennyiséget jelent évente. Hétköznapi értelemben ez a megtermelt villamosenergia-mennyiség több mint 200 családi ház éves fogyasztását fedezné.

Az ünnepség végén szalagátvágással adták át a naperőművet

A sajóbábonyi erőmű megközelítőleg 10 éven belül gyorsuló ütemben térül meg, köszönhetően az inflációkövető átvételi árnak. A tervezett élettartama 30-40 év, de a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni.