Emma napja van. | 2024.04.19

A kirgiz külügyminisztert fogadta Semjén Zsolt

2016-07-06 12:55:00

Semjén Zsolt az Országházban fogadta a hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Erlan Abdildajev kirgiz külügyminisztert. A magyar kormányfő helyettese a szerdai megbeszélésen hangsúlyozta, a Magyarország és Kirgizisztán közötti kapcsolatok az utóbbi időben lendületes fejlődésnek indultak, és "ennek folytatása mellett elkötelezettek vagyunk" - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

    Semjén Zsolt rámutatott, "továbbra is törekszünk bővíteni egyezményes kapcsolatainkat": gazdasági együttműködési megállapodás megkötésével, gazdasági vegyes bizottság felállításával, valamint oktatási megállapodás keretében. Magyarország a jövő egyik világgazdasági központjának tekinti a jelentős ásványi és nyersanyagkincsekkel rendelkező Közép-Ázsiát, ezért is támogatja az EU és Kirgizisztán, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti együttműködés fejlesztését - számolt be a találkozóról Havasi Bertalan.
    A miniszterelnök-helyettes a megbeszéléses során kiemelte - folytatta a sajtóiroda vezetője -, hogy Magyarország a közös kulturális gyökerek, a nomád múlt miatt hagyományosan nagy érdeklődéssel tekint Közép-Ázsiára, így Kirgizisztánra. A magyar keletkutatók többször is jártak a térségben: az egyik legjelentősebb Almásy György 1900-ban tett expedíciója. Az útról írt részletes könyve fontos forrás a kirgiz etnográfusok számára. "Jövőre ünnepeljük a neves utazó születésének 150. évfordulóját, ami jó alap a közös kulturális és tudományos programokhoz" - tette hozzá. Semjén Zsolt emlékeztetett: Almásy György munkásságának emlékeit a Magyar Néprajzi Múzeum őrzi, az anyag egy turkológiai együttműködés alapját jelentheti, mindemellett a magyar őskutatáshoz is jelentősen hozzájárulna.
    A kormányfő helyettese bejelentette, az oktatási téren való együttműködés részeként Magyarország a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program keretében huszonöt kirgiz egyetemi hallgatónak teremt tanulmányi lehetőséget a műszaki felsőoktatás, az orvosi és más felsőfokú képzések területén.
    A kirgiz fél szintén nagyra értékelte a két nemzet történelemének közös gyökereit, melyekre mint a magyar-kirgiz együttműködés alapjára tekint. Erlan Abdildajev külügyminiszter kifejtette, Kirgizisztánban nagy nyitottsággal és örömmel fogadják Magyarország keleti nyitás politikáját. A két ország gazdasági és kulturális kapcsolataiban nagy lehetőségeket látnak, melyet a jövőben minél szorosabb együttműködés keretén belül kívánnak fejleszteni - zárta tájékoztatását Havasi Bertalan.