Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Bontják a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet - FRISSÍTETT-2 (új: BRFK)

2016-07-06 09:20:21

Elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet - közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa azt látta az Olof Palme sétányon, hogy már szinte az összes tiltakozó aktivista a kerítésen kívül van, és sok rendőr veszi körül őket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt írta a police.hu oldalon, hogy senkit nem állítottak elő, tizenkét emberrel szemben viszont szabálysértési feljelentést tesznek.

    A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt eddig nem tudták megkezdeni a munkát - írták.
    A terület kiürítését szerda reggel elkezdték a hatóságok.
    "Mint ismeretes, a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes" - fogalmaztak.
    A bontás ellen tiltakozó "Ligetvédők" csoportjának Facebook-oldalán szerda reggel azt írták, hogy több száz rendőr jelent meg a Városligetben, kiürítették a táborukat, ahol már csak azok az aktivisták vannak bent, akik "blokkolják magukat".
    A Városliget Zrt. közleménye szerint nemrég birtokvédelmi eljárást indítottak, amelynek értelmében a jegyző dönti el, hogy ki tartózkodhat jogszerűen a bontási területen. Ő szerdán kimondta, hogy a tiltakozók jogellenes magatartást gyakorolnak, majd felszólította őket, hogy hagyják el a területet. Ezt azonban nem tették meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte.
    "Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek" - hangsúlyozta a cég a közleményben.
    A Városliget Zrt. képviselői a közelmúltban nyilvános rendezvényen, rádiós vitán és személyes találkozókon is igyekeztek egyeztetni a demonstrálókkal, "akik viszont vagy nem tudtak egységes álláspontot megfogalmazni, vagy elzárkóztak az egyeztetések elől" - írták, hozzátéve: a társaság továbbra is nyitott az egyeztetésre, ennek feltétele azonban a mostani jogellenes állapot megszüntetése.
    Megjegyezték: a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, tízezer négyzetméternyi területnek.
    A bontással és területrendezéssel több mint hétezer négyzetméternyi parkfelületet újítanak fel és adnak vissza a Városliget látogatóinak, a bontási és építési munkálatok pedig nem járnak további fakivágásokkal - olvasható a közleményben.
    Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa azt látta az Olof Palme sétányon, hogy már szinte az összes aktivista a kerítésen kívül van, és sok rendőr veszi körül őket. Egy demonstráló információja szerint még két tiltakozó tartózkodik a kiürítendő területen.
    Mintegy harminc aktivista ül a földön a kerítés előtt, számos érdeklődő sétál a környéken. A területen komoly a rendőri jelenlét, azonban jelenleg nincs érdemi akció, nyugodt a hangulat.
    A BRFK azt írta a police.hu oldalon, hogy a rendőrség jegyzői felkérésre, a törvényi felszólításokat követően intézkedett a birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján.
    A végzés arról rendelkezik, hogy azzal szemben, aki a jegyzői felszólításra nem hagyja el az ingatlant, rendőri közreműködéssel kell eljárni.
    A birtokvédelmi határozat végrehajtása során huszonhárman önként elhagyták a területet, tizenkét demonstrálót azonban a rendőrség vezetett ki. Senkit nem állítottak elő, tizenkét emberrel szemben viszont szabálysértési feljelentést tesznek - olvasható a közleményben.