Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tiszeker: legalább egy hét, amíg nyilvánosságra kerülhet a lebukott kajak-kenus neve

2016-07-06 09:48:00

 

Egyelőre nem beszélünk doppingvétségről, a sportoló kérheti a B próba elvégzését, s ha az igazolja az A minta eredményét, akkor lehet nyilvánosságra hozni a vétkes sportoló nevét - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán reggel, miután kedden kiderült, hogy kajak-kenuban egy versenyző mintája pozitív lett.

 

    A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közleményben tudatta, hogy a második olimpiai válogatón elvégzett tesztek közül az egyik pozitív eredményt hozott. Az MKKSZ jelezte, hogy azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a versenyzővel, aki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához. Az MKKSZ a doppingeljárás hivatalos elindításáig további nyilatkozatot nem kíván tenni.
    Tiszeker Ágnes a televíziós interjúban beszélt a Rio de Janeiró-i doppinglabor működési engedélyének felfüggesztéséről is. Ahogy fogalmazott: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), nagyon helyesen, folyamatosan ellenőriz, s ha megbízhatatlannak ítél egy labort, azt felfüggeszti. 
    "Ez történt most Rióban is. Ezzel együtt szerintem vissza fogja kapni a működési engedélyt, mert óriási költséggel járna, ha az olimpia alatt a mintákat Európába vagy Montrealba kellene szállítani elemzésre" - mondta a MACS vezetője. Emlékeztetett: ugyan a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság alatt is Lausanne-ba szállították a mintákat, mert akkor is fel volt függesztve a riói labor működése, ebben az esetben ez szerinte nehezen lenne kivitelezhető, mert közel 7000 mintát kell 24, illetve 48 órán belül kiértékelni. Úgy gondolja, hogy európai laborokból megerősítik a riói szakember-gárdát, s így az ottani labor visszakapja az akkreditációját az augusztusi ötkarikás játékok kezdetéig.