Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a gyilkos szamarak gazdája

2016-07-05 11:54:38

 

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt egy év hat hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék kedden, nem jogerősen annak a két szamárnak a gazdáját, amely három évvel ezelőtt a Vas megyei Magyarszecsődön megtámadott, többször megharapott és halálra taposott egy férfit - közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.

 

    Tóth András tájékoztatása szerint a vádlott 2009-től tartott állatokat, köztük két szamarat egy külterületi ingatlanon, amelyet részben a Rába folyó, részben kerítés határol. A bíróság szerint a vádlott ugyan őstermelő volt, de ez a tevékenysége nem terjedt ki a szamarakra, azokat nem tenyésztette, nem regisztráltatta, nem chipeltette. 
    A törvényszék megállapítása szerint a vádlott megszegte az állattartás szabályait, nem járt el kellő körültekintéssel, nem zárta megfelelően a telep kapuját. 
    A két szamár 2013. május 13-án - pontosan meg nem határozható módon - kijutott az ingatlan melletti földes útra, ahol megtámadta a segédmotoros kerékpárral közlekedő sértettet. A férfi az állatok támadása miatt leesett a mozgásban lévő motorról, a szamarak pedig többször megharapták, 50 méteren vonszolták és megtaposták a testét, emiatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.
    A Szombathelyi Törvényszék a vádlottra 1 év 6 hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.
    Az ítélet ellen az ügyész halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapítása érdekében, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.