Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrán kormányfő: a rezsiköltség nem lépheti túl az ukránok jövedelmének ötödét

2016-07-01 11:39:35

Az Ukrajnában jelentősen megemelkedett rezsiköltségek a lakosság összjövedelmének legfeljebb 15-20 százalékát vihetik el, s az alacsonyabb jövedelműeknek az állam támogatást fog nyújtani - jelentette ki Volodimir Hrojszman miniszterelnök a kormány pénteki ülésén, nyugalomra intve a lakosságot.

    Az ukrán kormány május 1-jétől emelte piaci szintre, azaz nagyjából a duplájára a földgáz fogyasztói árát. A gáz ára egységesen - a különböző tarifákkal és áfával együtt - ezer köbméterenként 6879 hrivnyára (több mint 75 ezer forint) nőtt. Péntektől a gázáremelés miatt a melegvíz- és távhőszolgáltatás díja is jelentősen, szintén a korábbinak közel a duplájára emelkedett.
    Március 1-jétől a lakossági áram fogyasztói árát emelte meg a kormány 25 százalékkal. Szeptember 1-jétől pedig újabb áramdíjemelés várható.
    A drasztikus rezsiemelés miatt a kormányt komoly ellenzéki bírálatok érték a parlamentben és a helyi önkormányzatokban egyaránt.
    Hrojszman ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a decentralizált állami költségvetés révén a helyi önkormányzatok most már jelentősen megemelt büdzsével rendelkeznek.
    "Ha nem akarnak utakat, óvodákat, stadionokat építeni, ezeket a forrásokat a lakosság célzott támogatására fordíthatják" - üzente a miniszterelnök azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a gázár csökkentését követelik a központi vezetéstől.
    "A gáz ára a németországi tőzsde alapján alakul, mivel onnan vásároljuk a gázt. Ha valaki olcsóbban ajánl fel nekünk földgázt megvételre, akkor tőle vesszünk" - szögezte le Hrojszman.
    A szociális minisztérium előrejelzése szerint idén mintegy 8-9 millióra nő azon családok száma, amelyek rezsitámogatásra szorulnak, míg számuk a májusi gázáremelés előtt mintegy 5,5 millió volt. Az idei állami költségvetésbe mintegy 40 milliárd hrivnyát (460 milliárd forint) terveztek be lakossági rezsitámogatásra, a pénzügyminiszter prognózisa szerint viszont 2017-ben már ennek a duplájára is szükség lehet a beígért dotáció teljesítése érdekében.