Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ma munkaszüneti nap lesz a hivatalokban és az egészségügyi ellátásban

2016-07-01 06:41:26

 Ma munkaszüneti napot tartanak a köztisztviselők, a kormánytisztviselők és az egészségügyben dolgozók, így a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, kormányablakok és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai zárva tartanak. Szintén zárva lesznek ma a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, a mentők azonban teljes kapacitással dolgoznak.

    Zárva lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatai is, az adóhatóság tájékoztatása szerint nem lesz elérhető telefonon pénteken a NAV általános tájékoztató rendszere és a NAV ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem.
    A köztisztviselők napja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakterületének munkarendjét nem érinti - írták.
    A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak. Az Országgyűlés 2011. június 20-án határozott úgy, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen.
    Július 1-jén, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők.
    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint a gyógyszerellátás a legtöbb településen ügyeleti és/vagy készenléti rend szerint biztosított ezen a napon. Az ügyeletes és készenléti patikák címe, telefonszáma településre, vagy akár megyére keresve az OGYÉI honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhetők - jelezte az OGYÉI.
    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, és a védőnői tanácsadók is. Ezen a napon az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos ellátást az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is.
    A mentők július 1-jén teljes kapacitással dolgoznak - közölte az Országos Mentőszolgálat.
    Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyben dolgozóknak.