Andrea napja van. | 2024.04.18

Kárpátalja anyaország általi megsegítéséről tanácskoztak a felsőszinevéri nyári egyetemen

2016-06-30 17:59:00

A kárpátaljai magyarságnak sokféle formában nyújtott magyarországi támogatásokról, azok célba juttatásáról tanácskoztak, illetve a támogatási rendszerek fejlesztésének lehetőségeit vitatták meg magyarországi kormány-tisztségviselők, valamint különböző segélyszervezetek magyarországi és kárpátaljai szakemberei csütörtökön Felsőszinevéren, a XXIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem nyitó napján.

    A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett rendezvényen a kárpátaljai magyarság megsegítésével foglalkozó kerekasztal-beszélgetést bevezető előadásában Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vázolta a nemzetpolitikai államtitkárság tevékenységét, külön kitérve a Kárpátaljának nyújtott támogatások ismertetésére. Örvendetesnek nevezte, hogy az egyszerűsített honosítás keretében a kárpátaljai magyarok az arányokat tekintve dobogós helyen vannak a visszahonosítást illetően. A kárpátaljai magyarság megmaradása szempontjából kiemelkedő fontosságúnak nevezte a kárpátaljai gazdaságfejlesztő programot, amelynek a megvalósításához a kormány a 2016-18-as időszakban 32 milliárd forintot biztosít, amelyből 12 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, 20 milliárd pedig kedvezményes hitel. A kormány kiemelt figyelmet fordít Kárpátaljára, aminek bizonyítéka a kárpátaljai kormánybiztosság létrehozása Grezsa István kormánybiztos vezetésével - tette hozzá.
    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Kárpátaljának nyújtott támogatásokkal minden társadalmi réteget szeretnének felkarolni, hogy ezzel is elősegítsék a kárpátaljai magyarság megmaradását szülőföldjén, közösségként. Ezen kívül - folytatta - odafigyelnek a más nemzetiségűekre is, ez a kárpátaljai kormánybiztosság egyik kiemelt feladata.
    A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásról szólva az államtitkár kiválónak nevezte a magyar kormány és magyarországi önkormányzatok által támogatott II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működését, kiemelve az intézmény ukrajnai PR-tevékenységét. Mint mondta, ezt a főiskolát szinte minden magyarországi megye, település egy kicsit a magáénak érzi. Nagyon fontosnak és jelentős volumenűnek értékelte a magyar önkormányzatok és civil szervezetek Kárpátaljának nyújtott támogatását.
    Potápi Árpád János elmondta, hogy a Kárpátaljának szóló magyar kormánytámogatási programok mindegyike folytatódni fog a jövőben.
    Gulácsy Géza, a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány elnöke vázolta a kárpátaljai magyarságnak nyújtott anyaországi, azon belül az oktatási-nevelési, vízumdíj-visszatérítési, pedagógusoknak, orvosoknak szóló támogatások szintjének növekedését. Elmondása szerint 1989 és 2009 között a támogatások összege 400 millió forintot, 2010-2015-ben kétmilliárd forintot tett ki, 2016-tól pedig eléri a hatmilliárd forintot. Jelezte, hogy az orvosoknak nyújtott támogatásnak köszönhetően sikerül összeállítani és megjelentetni a magyarul is beszélő kárpátaljai orvosok szakterületek szerint listáját és elérhetőségét.
    Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke elmondta, hogy három évvel ezelőtt a szolgálat krízisintervenciót hajtott végre Kárpátalján a súlyos helyzet miatt. Közlése szerint akkor 350 millió forintnyi támogatást juttattak a térség rászorulóinak, időközben ez az összeg megháromszorozódott. A szeretetszolgálat kárpátaljai tevékenyégének intenzitását azzal jellemezte, hogy ő az elmúlt év során 124 alkalommal lépte át a két ország határát.
    A szakember azt is elmondta, hogy kárpátaljai partnerszervezetükkel felmérték a múlt heti jégverés által a kárpátaljai településeken okozott ingatlankárokat. Eszerint közel 7200 lakóház rongálódott meg - mint fogalmazott - olyan térségekben, ahol amúgy is nehezen élnek az emberek. Közölte, hogy a református szeretetszolgálat nevében már átnyújtott félmillió forintot a királyházai református templom lelkészének az épület tetőszerkezetének helyreállítására. Kifejtette, hogy a szeretetszolgálat hatezer kárpátaljai gyermek étkezését támogatja a hittantáborokban, segíti 5 óvodában az étkeztetést és 15 ingyenkonyha fenntartását. Jelezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), egyházi és civil szervezeteknek az összefogásával előkészületben van 8 kamionnyi segélyszállítmány összeállítása Ukrajna számára.
    Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programjainak vezetője ismertette a segélyszervezet ukrajnai tevékenységét, amely az ország kilenc régiójára terjed ki. Kárpátalja mellett jelentős támogatást nyújt az ukrajnai belső menekülteknek. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egymilliárd forint értékű segítséget juttattak Ukrajnának. A többi között hangsúlyozta, hogy a humanitárius és egyéb támogatásokat illetően a segélyszervezet figyelmének középpontjában Kárpátalja áll.