Gedeon napja van. | 2024.03.28

MKB-tulajdonosok: informális dialógus az EBRD-vel egy esetleges tulajdonszerzésről

2016-06-30 17:47:00

Informális dialógust folytatnak az MKB Bank új tulajdonosai az EBRD-vel egy esetleges tulajdonszerzésről, akik a bank értékesítésének lezárását bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy dolgozói részvényprogramot indítanak a jövőben.

    Jaksa János, az egyik vevő, a Metis Magántőkealapot kezelő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a dolgozói részvényprogram várhatóan a bank alaptőkéjének 15 százalékát érinti majd.
    Az MKB Bank új tulajdonosai a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium résztvevői 45-45-10 százalékos arányban, a vételár 37 milliárd forint volt.
    Jaksa János kifejtette: mindhárom társaság széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a pénz- és tőkepiacokon, jól ismerik a magyar és nemzetközi bankpiacot, és szeretnék megosztani a bankszakmai tapasztalataikat az MKB Bankkal.
    A londoni J.P. Morgan befektetési bank képviseletében Sergei Galperin elmondta: a J.P. Morgan irányítása mellett zajló folyamat során az illetékes hatóságok ellenőrizték és engedélyezték a nyertes konzorcium tagjainak a befolyásszerzést, s miután a vevők június 29-én megfizették az értékesítési eljárás során ajánlott legmagasabb vételárat, a részvények az új befektetők tulajdonába kerültek.
    A Blue Robin Investments és a Metis Magántőke-alapok kollektív befektetési formák, melyek végső befektetői köre a szabályok értelmében nem nyilvános - mondta Semsey Barna, a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments tanácsadója az MKB Bank három új tulajdonosának közös csütörtöki sajtótájékoztatóján.
    A három befektetőt a vevők felkutatásával megbízott JP Morgan mutatta be egymásnak - közölte Sergei Galperin, a befektetési bank ügyvezető igazgatója. Elmondta: a befektetők egyenként nem ajánlották meg az eladó által elvárt vételárat, a 37 milliárd forintos közös ajánlatuk viszont már elég volt a sikeres bankvásárláshoz. Sergei Galperin szólt arról is, hogy nemcsak az ár, hanem a részletes stratégia miatt esett a választás a három vevőre.
    Sergei Galperin közölte: az új tulajdonosok nemzetközi tanácsadói testületet hoznak létre, egyúttal szeretnék megerősíteni az MKB informatikai rendszereit.
    A vevők elfogadták az MKB stratégiáját, és a bank menedzsmentjét maximálisan támogatják - hangsúlyozta Jaksa János, hozzátéve, ez mindhárom új tulajdonos véleménye. Kiemelte: az Európai Bizottság felé vállalt kötelezettség alapján az MKB-t 2019 végéig tőzsdére kívánják vinni.
    Kérdésre Semsey Barna elmondta: még korai arról bármit is mondani, hogy a tervezett munkavállalói részvénytulajdonosi programhoz alaptőke-emelés társul majd, vagy a meglévő tulajdonosok adnak el a részvényeikből.
    Az új tulajdonosok már megkeresték az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) is, hogy esetleg szálljon be a pénzintézetbe. Az EBRD 15-20 százalékos banki részesedést szokott vásárolni - jelezte Jaksa János az EBRD-vel folytatott informális párbeszédről, hozzátéve, de erről az álláspontot az év végéig alakítják ki.
    Rakesh K. Aggarwal, a Blue Robin Investments tulajdonosa közölte: a Blue Robin Investments európai pénzügyi intézményekbe kíván befektetni, ezért nagyon örült annak, hogy a JP Morgan felkérte, vegyen részt az MKB megvételében.
    A már 21 éve tevékenykedő Pannónia Nyugdíjpénztár számos tőzsdei befektetésben vett részt, érdekelt az osztalékban és az értéknövekedésben is, emiatt szeretne az MKB jövőjének kialakításában is részt venni - mondta Benczédi Balázs, a nyugdíjpénztár vagyonát kezelő Pannónia CIG Alapkezelő vezérigazgatója.
    Elhangzott az is: a három új tulajdonos szerint az MKB 65 éves tapasztalatára és értékeire építve tovább tudja erősíteni piaci pozícióját, céljuk, hogy az MKB a piac legjobb szolgáltatási minőségét ajánlja az ügyfelei számára. A tulajdonosok elkészítették tervüket, amelynek egyik fontos eleme, hogy az MKB a nagyvállalati, a kkv- és a lakossági ügyfelek számára olyan digitális megoldásokat kínáljon fel, amelyek a magyar pénzügyi szolgáltatások piacán még ismeretlenek.