Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-06-30 16:01:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

    Éjszaka is csak átmeneti felhősödés zavarhatja a derült időt, futó zápor legfeljebb a nyugati határvidéken, valamint az Északi-középhegységben lehet.
    Pénteken a napos idő mellett a Dunántúlon és az északi megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és nagyobb valószínűséggel ezeken a területeken alakulhatnak ki záporok, zivatarok.
    Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok idején erősebb széllökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 34 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb.


    Időjárási helyzet Európában:

    A Brit-szigetek tágabb környezetében markáns ciklon okoz változékony időt. Frontrendszere előtt labilis légállapotú, meleg levegő áramlik. Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen fordul elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. A legnagyobb csapadékot Angliában és Svájcban észlelték, ott többfelé mértek 25 és 35 mm közötti 24 órás csapadékösszeget. A hőmérséklet általában 18 és 24 fok közé emelkedik. Anticiklon alakítja Európa keleti felének időjárását, ennek hatására napos, száraz, meleg idő van a finn-orosz határvidéktől egészen a Földközi-tengerig. Az említett terület északi felén 22-28 fokos csúcshőmérsékletet mérnek, a Kárpát-medencében és attól délre pedig 29-32 fokig melegszik fel a levegő. A legmelegebb Spanyolországban és a Kaukázustól északra van, ahol helyenként a 35-37 fokot is eléri a legmagasabb hőmérséklet. A Kárpát-medence nagy részének időjárását anticiklon alakítja, ezért folytatódik a többnyire napos, meleg idő, ugyanakkor a Nyugat-Európában húzódó frontrendszer egyre inkább hatással lesz a nyugati és az északi tájak időjárására.