Emma napja van. | 2024.04.19

Olasz kormányfő: a Brexit okozta sokkal szemben az EU nem tehet úgy, mintha nem történt volna semmi

2016-06-29 19:10:00

 Sokknak nevezte az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból (Brexit), és világos válaszlépést szorgalmazott Matteo Renzi olasz miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

    Renzi az olasz médiában ismertetett nyilatkozatában úgy fogalmazott, "az EU nem tehet úgy, mintha nem történt volna semmit". Az olasz miniszterelnök szerint "minőségi válaszlépésre" van szükség az EU részéről.
    "Európának nem kemény, hanem nagyon világosan érthető választ kell adnia az Egyesült Királyságnak" - mondta az olasz miniszterelnök. Kijelentette: a Brexit "középtávon a briteknek okoz több problémát, mint nekünk". Matteo Renzi véleménye szerint az EU-ból való kilépéshez a populista politika vezetett, amely "ott erősebb, ahol társadalmi válság teremt feszültséget". Megjegyezte, hogy Olaszországban az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a szélsőséges Északi Liga is a Nigel Farage vezette Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) nézeteit támogatja.
    Ami a brit népszavazás eredményének gazdasági következményeit illeti, az olasz kormányfő szerint Olaszországban a gazdasági növekedés lassulása várható. "A dolgok egy kicsit rosszabbul fognak menni, mint azt ahogy a Brexit előtt vártuk" - fogalmazott Matteo Renzi.
    Olasz sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság egyelőre nem hagyta jóvá az olasz pénzügyi szektor stabilitására tervezett olasz állami banksegélyre. "Mi tiszteletben tartjuk az európai szabályokat, nem úgy mint Németország, amely 2003-ban hasonlóképpen mentette meg bankjait" - jelentette ki Matteo Renzi. Hangsúlyozta, hogy az olasz bankszektor nehézségei ellenére az olasz kisbefektetők pénze biztonságban van. Angela Merkel szintén Brüsszelben azt közölte: a jelenlegi szabályok kellő rugalmasságot biztosítanak.
    A migrációról Renzi úgy nyilatkozott, hogy az EU nem tesz eleget a probléma megoldására. Olaszország ezen az EU-csúcson várt választ az Európai Bizottságtól az általa kidolgozott migrációs javaslatcsomagra. Matteo Renzi annyit mondott csupán, hogy Párizs és Berlin is támogatja.
    Matteo Renzi megismételte a brit népszavazás másnapján tett javaslatát, miszerint az Olaszországban tanuló brit diákokat ideiglenes állampolgárságban részesítené, hogy "az európai család tagjai maradhassanak".