Emma napja van. | 2024.04.19

Az Erdélyi Magyar Néppárt jó alapnak tartja választási eredményét

2016-06-29 17:36:00

 Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) "az önkormányzati építkezés jó alapjának" tekinti a június eleji romániai helyhatósági választásokon elért eredményét - közölte a romániai magyar párt országos elnöksége.

    A testület Kolozsváron értékelte a párt választási szereplését. Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint megállapították: a négy évvel ezelőtt elért 230 önkormányzati képviselői mandátum megtartásán túl az öt, néppárti támogatással megszerzett polgármesteri mandátum jó alapot szolgáltat a következő négy évben az önkormányzati építkezéshez. "Az eddigi 105 önkormányzathoz képest az EMNP 108 önkormányzatban van jelen, ami lehetőséget ad arra, hogy az elkövetkezendő négy évben megjeleníteni és képviselni tudjuk a helyi közösségek érdekeit" - olvasható a dokumentumban.
    A testület megvonta a politikai bizalmat a párt több volt vezetőjétől. Így döntöttek a kolozsvári Gergely Balázs esetében, aki az RMDSZ listáján indult önkormányzati képviselői mandátumért, eleget téve az erdélyi magyar történelmi egyházak felkérésének. A közlemény szerint Gergely Balázst azért szankcionálták, mert az EMNP jelöltjei ellen kampányolt. Szintén a fegyelmi ügyek között tárgyalták a marosvásárhelyi Portik Vilmos helyzetét, aki a választások előtt visszalépett az EMNP jelöltlistájáról, és ezzel az országos elnökség szerint cserbenhagyta a néppárt választóit, valamint a pártot. A Hargita megyei Sorbán Attilától azért vonták meg a politikai bizalmat, mert a nyilvánosság előtt valótlanságot állított. Ő a június 5-i helyhatósági választások után az EMNP választmányi elnökeként a párt elnökségének lemondását követelte. Az EMNP elnöksége szerint Sorbán Attila visszaélt a választmányi elnöki tisztség használatával, ugyanis azt már tavaly óta nem tölti be. Hasonlóképpen döntöttek a brassói Toró Tamásról, aki az EMNP testületi jóváhagyása nélkül került fel az RMDSZ önkormányzati listájára.
    A döntés szerint a szóban forgó személyek nem jeleníthetik meg és nem képviselhetik semmilyen kérdésben a néppárt hivatalos álláspontját, tagsági viszonyukról az illetékes területi testületek fognak dönteni.
    Az EMNP országos elnöksége szorgalmazza, hogy induljon párbeszéd a romániai magyar pártok között az őszi romániai parlamenti választásokról, hiszen a helyhatósági választásokon a magyar szavazóbázis tovább fogyott: a legutóbbi választáshoz képest mintegy százhétezer magyar szavazattal kevesebb gyűlt össze az erdélyi magyar pártok listáira - áll a közleményben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó