Gedeon napja van. | 2024.03.28

A képviselőházi bizottság Bengázi-jelentése Hillary Clinton felelősségét is megállapította

2016-06-28 16:52:01

 

A képviselőház republikánusok által létrehozott bizottsága a washingtoni kormány kudarcát és Hillary Clilton akkori külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje személyes felelősségét is megállapította a 2012-ben Bengáziban történt terrortámadás ügyében kedden közzétett jelentésében.

 

    A Trey Gowdy republikánus politikus vezette vizsgálóbizottság kétéves munka után hozta nyilvánosságra azt a nyolcszáz oldalas dokumentumot, amely a 2012-ben a líbiai Bengáziban lévő amerikai külképviselet elleni támadás körülményeit és amerikai felelőseit vizsgálta. A terrorakcióban négy amerikai diplomata, köztük Chris Stevens nagykövet veszítette életét.     A vizsgálóbizottság új részleteket is feltárt arról, hogyan vallott kudarcot a Hillary Clinton vezette külügyminisztérium az amerikai diplomaták védelmében. A jelentés hangsúlyozza a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felelősségét, mivel a hírszerzés a többszöri előzetes figyelmeztetés és kérés ellenére sem tette meg a szükséges intézkedéseket, a terrorakció után pedig hamis jelentéseket írt. 
    A dokumentumot összeállító politikusok elmarasztalják a védelmi minisztériumot is, mert nem telepített megfelelő időben katonai erőket, amelyek kimenthették volna a megtámadott diplomatákat. 
    A jelentés új részleteket tartalmaz arról a telekonferenciáról, amelyet a terrortámadás idején tartott a Fehér Ház kabinetfőnöke. Kiderült, hogy a konferenciabeszélgetés néhány résztvevője azzal sem volt tisztában, hogy kinek mi a feladata és melyik szervezetnek kell bonyolítania a diplomaták kimentését.     A Gowdy-jelentésnek is nevezett dokumentum élesen bírálja Hillary Clinton magánszerveren - tehát nem a titkosított hivatali számítógépes rendszeren keresztül - bonyolított elektronikus levelezését a támadás idején és "szégyenteljesnek" minősíti, hogy mind Clinton, mind a kormányzat elzárkózott attól, hogy segítse a vizsgálóbizottság munkáját, s teljes egészében átadja a rendelkezésre álló dokumentumokat. 
    A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Mark Toner azonnal reagált, de közleményében nem a jelentés állításait cáfolja, hanem leszögezi, hogy a bengázi terrortámadás után a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium heteken belül kidolgozta, hogy mit kell tenni a különösen nagy veszélynek kitett diplomáciai képviseleteken. "2012 óta nagy fejlődést értünk el képviseleteink biztonságának megteremtésében" - fogalmazott a helyettes szóvivő. 
    Hillary Clinton kampányának szóvivője, Brian Fallon - "lejáratódott összeesküvés-elméleteknek" minősítve - visszautasította a jelentésben foglalt állításokat. 
    A bengázi bizottság jelentése, elemzők szerint, valószínűleg fontos témája lesz az elnökválasztási kampánynak, s védekezésre kényszeríti a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont.