Andrea napja van. | 2024.04.18

Pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a Moody s

2016-06-28 14:25:39

Pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról a Moody s Investors Service, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

 

    A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett 19 oldalas elemzésében kiemelte azt is, hogy a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulása várhatóan szintén javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását.
    A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.
    A Moody s előrejelzése szerint a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a szektorszintű bruttó követelésportfolión belül 2016 végéig 12 százalék körüli szintre csökken a tavalyi év végén mért 13,1 százalékról.
    Az átlagon belül a lakossági hitelállomány nem teljesítő hányada, amely 2015 végén 17,6 százalék volt, valószínűleg 3-4 százalékponttal csökken a belátható előrejelzési távlatban, egyebek mellett az átváltás nyomán csökkenő ingatlanhitel-terhek, a javuló munkapiaci helyzet, a háztartások jövedelmének növekedése, valamint egyes problémás hitelek leírása és értékesítése miatt - áll a Moody's keddi prognózisában.
    A cég kiemeli, hogy a vállalati szektor nem teljesítő hitelállománya már 2015 végéig 9,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13,8 százalékról. A Moody's szerint ez a folyamat várhatóan kitart a következő negyedévekben is, mivel a magyar vállalati szektorra kedvezően hat az euróövezeti növekedés.
    A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság növekedését is élénkíteni fogja a növekvő hazai fogyasztás, amelyet a háztartások javuló vásárlóereje és a kormányzati kiadások táplálnak. A Moody's várakozása ennek alapján az, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 2,4 százalékkal, jövőre 2,6 százalékkal növekszik.
    A cég szerint ebben a környezetben - hétévi visszaesés után - várható a hitelkihelyezés növekedési ütemének gyorsulása.
    A Moody's tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó - magyar államadós-besorolásra is, és londoni elemzők szerint a cég várhatóan még az idén visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén adósok osztályzati sávjába.
    A Moody's menetrendjében jövő pénteken szerepel a magyar államadós-besorolás következő felülvizsgálata.
    Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt hónapban már visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati csoportba, az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva a magyar államadós-besorolást.
    A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's tavaly márciusban "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás idei első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.
    Ha azonban a Fitch után legalább a Moody's az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy az érintett szuverén vagy kereskedelmi adóst befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Újabb felminősítés esetén a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány