Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kékszalag - Parti programok is várják a vendégeket

2016-06-27 12:01:37

 

Vízi és parti programok sora várja a résztvevőket és a látogatókat a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon július 14-én - hangzott el a Balaton-kerülő vitorlásverseny hétfői sajtótájékoztatóján.

 

    A hagyományoknak megfelelően 9 órakor dördül el az az ágyú a balatonfüredi mólón, amely a 48. Kékszalag rajtját jelzi. Európa leghosszabb és legnépesebb regattáján hatszáz hajóra, mintegy háromezer vitorlázóra számítanak, akik között az elmúlt évekhez képest a külföldiek száma jelentősen nőhet.
    Balatonfüred számos kulturális programot rendez az esemény időszakában, párhuzamosan zajlik a VinCe Balaton borfesztivál is, s a Magyar Vitorlás Szövetség a vitorlázás iránt érdeklődő közönségnek is számos látványos bemutatóval kedveskedik. Lesz éjszakai, reflektorfényes vitorlásverseny a balatonfüredi hajóállomás előtt, Audi Ultra Cup sebességi verseny a Kékszalag leggyorsabb hajóival, és bemutatkoznak a sportág utánpótlásának versenyzői valamint a vitorlás iskolák is. 
    "Balatonfüred és a Kékszalag neve összeforrt, hiszen innen indult útjára ez az esemény, amely, bátran állíthatjuk, ma már nemzetközi hírnévre tett szert" - emelte ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere a sajtótájékoztatón, a Vitorlás Étteremben, amelynek emeletén található az ország egyetlen vitorlás múzeuma, a Vitorlázeum.
    "A Kékszalag együtt képviseli a vitorlázó tradíciókat és legújabb technológiát. Egy pályán versenyeznek az idén 120 éves Kishamis és a "foil"-ok segítségével víz felett repülő, többtestű, karbonszálas hajók" - mondta Kollár Lajos, az MVSZ elnöke. 
    A 155 kilométeres Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távon a csúcsot a Fifty-Fifty nevű kétárbocos, kéttestű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc alatt ért célba.