Auguszta napja van. | 2024.03.29

Spanyol választás - A konzervatívok a szenátusban is megerősödtek és továbbra is abszolút többségben vannak

2016-06-27 11:51:22

 

A konzervatív Néppárt (PP) a spanyol parlament felsőházában, a szenátusban is megerősödött a választások után - derült ki a spanyol belügyminisztérium választási honlapján közzétett eredményekből.

 

    A párt szenátusban megszerzett 130 mandátuma hattal több mint eddig, így továbbra is abszolút többségben van.
    A 208 szenátusi helyből 43-at szerzett meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), ez néggyel kevesebb mint a fél évvel ezelőtti választások után.
    Az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) választási pártszövetség tagjai összesen 16 képviselőt delegálhat a felsőházba, héttel többet mint az előző, mindössze fél évig tartó parlamenti ciklusban.
    A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tíz, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) két helyet szerzett, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) öt, a kanári szigeteki koalíció és a gomerai baloldali tömörülés pedig egy-egy képviselője lesz ott az új felsőházban, amely július 19-én tartja alakulóülését, egy időben az alsó házzal, azaz a kongresszussal.
    A szenátusi fölény egyben azt is jelenti, hogy a kongresszusban elfogadott, de a PP által nem támogatott törvényeket a felsőházban akár blokkolhatja is párt.
    A konzervatívok megnyerték a vasárnapi spanyolországi parlamenti választásokat 137 képviselői helyet szerezve a kongresszusban, ami nem elég az önálló kormányalakításhoz, de mivel a párt növelni tudta támogatottságát, az első elemzések szerint a korábbinál nagyobb esélye van arra, hogy kormányt alakíthasson, mert kedvezőbb pozícióból indul a kormányzati tárgyalásokon.