Auguszta napja van. | 2024.03.29

Közép-európai keresztény találkozót tartanak júliusban Budapesten

2016-06-26 18:19:00

 Közép-európai keresztény találkozót tartanak július 7. és 10. között Budapesten. A Föld sója elnevezésű ökumenikus találkozóra, amelyet idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) szervez, eddig több mint háromezren regisztráltak - mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök vasárnap a fővárosban.

    A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Fabiny Tamás, az MEE külügyi kapcsolatokért is felelős vezetője kiemelte: a találkozó célja, hogy az egyház kilépjen a templom falai közül, és megmutassa magát szekuláris közegben is.
    A megnyitó istentiszteleten Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke hirdet igét. Kiemelt program lesz július 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök pódiumbeszélgetése a reformáció és az egyházak európai jövőjéről.
    Fabiny Tamás hozzátette: a három-négy évente megrendezett találkozó 25 éves múltra tekint vissza, első alkalommal 1991-ben, a "végnapjait élő NDK-ban" rendezték meg, Magyarország pedig először ad otthont a programnak.
    A találkozón eredetileg résztvevő hat országhoz - Lengyelország, Németország, Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia - az évek során más, nem csak közép-európai országok csatlakoztak, az idei találkozóra például regisztráltak Vietnamból, Svédországból és az Egyesült Államokból is.
    Az evangélikus püspök kitért arra is, hogy a programokra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják az embereket, köztük a nem vallásosakat is. Szeretnék - tette hozzá -, ha a nemzetközi érdeklődés mellett minél többen lennének magyar résztvevők.
    Cselovszkyné Tarr Klára főszervező, az MEE Országos Iroda - ökumenikus és külügyi osztály vezetője elmondta, a programot igyekeztek úgy összeállítani, hogy kiegyensúlyozott egységben legyenek a lelki, spirituális, valamint a társadalmi kérdésekkel foglalkozó beszélgetések, előadások. Fontos, több programon is középpontban lévő téma lesz a reformáció és az egyházak jövője, a család, a keresztényüldözés, illetve a menekültkrízis.
    A rendezvényre harminchárom kórus is érkezik, amelyek - önálló templomi koncertjeik mellett - az eseményt záró istentiszteleten közösen, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével adják elő Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét - mondta Cselovszkyné Tarr Klára.
    A programok fő helyszíne a Tüskecsarnok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája lesz.
    Antal Bálint programkoordinátor elmondta, hogy a rendezvény kiemelt célja a fiatalok megszólítása, ezért szerveztek a résztvevő országok számára foci- és röplabdabajnokságot, illetve sárkányhajóversenyt is. Hozzátette: valamennyi résztvevő országból érkeznek ifjúsági zenekarok, amelyek a rendezvény ifjúsági sátorában, valamint a MEÖT-kápolnában koncerteznek majd.
    A találkozó részletes programja http://foldsojatalalkozo.hu/ oldalon olvasható, ott lehet regisztrálni is a rendezvényre.