Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kora délutánig a spanyol szavazók 36,8 százaléka járult az urnákhoz

2016-06-26 16:30:00

 A szavazásra jogosult 36,5 millió spanyol 36,8 százaléka adta le voksát a parlamenti választásokon vasárnap 14 óráig, így a részvétel szinte azonos a fél évvel ezelőtti, 36,9 százalékos aránnyal - ismertette az adatokat Carmen Martínez Castro, a belügyminisztérium kommunikációs államtitkára madridi sajtótájékoztatóján.

    Ahogy a decemberi parlamenti választásokon is, most ismét a délkelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben voltak a legaktívabbak a szavazók: 43,3 százalékuk járult már az urnákhoz. A legkevesebben, 21,8 százalék, az észak-afrikai spanyol enklávéban, Melillában szavaztak.
    A legrövidebb szavazást az észak-spanyolországi Villarroyo lakói produkálták, ahol mindössze egy percig volt nyitva a szavazóhelyiség, ugyanis ennyi idő alatt mind a hat választásra jogosult leadta voksát.
    A szavazóhelyiségek 20 óráig tartanak nyitva, kivéve a Kanári-szigeteken, ahol az időzónabeli eltérés miatt egy órával később kezdték a voksolást a választók, így egy órával később is fejezik be.
    Két nagy spanyol közvélemény-kutató cég, a Sigma Dos és a GAD3 is készít exit pollt a szavazók körében, ezeket azután hozzák nyilvánosságra, hogy a félszigeten bezárnak a szavazóhelyiségek.
    Az államtitkár tájékoztatása szerint a szavazás rendben, incidensek nélkül zajlik.
    A legnagyobb pártok vezetői - akik egyben miniszterelnök-jelöltek is - már délelőtt leadták voksaikat. A szavazás utáni nyilatkozataikban a választási részvételre szólítottak fel, és mind elmondták azt is, hogy magas részvételi arányban bíznak.
    "Spanyolország legyen olyan, amilyennek a spanyolok szeretnék" - fogalmazott Mariano Rajoy konzervatív néppárti (PP) ügyvezető miniszterelnök rögtönzött madridi sajtótájékoztatóján. A közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 29-31 százalékával a PP lehet a választások győztese.
    "Nyerhetünk, (...) mindenki számára világos, hogy aki képes megfékezni a PP-t, az az Unidos Podemos" - mondta Pablo Iglesias, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) nevű választási pártszövetség kormányfőjelöltje. A felmérések szerint a választók 24,6-26 százalékának támogatásával a második helyen végezhetnek a megmérettetésen.
    Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta: "nagyon fontos, hogy a következő kormány a lehető legnagyobb legitimitással bírjon", ezért kell szavazni. Nem akart reagálni arra, hogy pártja a felmérések szerint a harmadik helyen végezhet a voksok 20-21,4 százalékával.
    "Nagy a tét, azzal játszunk, hogy milyen Európát, milyen Spanyolországot szeretnénk" - nyilatkozott Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt kormányfőjelöltje az újságíróknak, a "mérsékelt" szavazókat mozgósítva a "szélsőségesekkel" szemben, negatív példaként említve a Brexitet. Azért kell elmenni szavazni, hogy ne az történjen, ami az Egyesült Királyságban - jegyezte meg.
    A politikai elemzők egyelőre csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság uniós kiválása mellett döntő népszavazás milyen hatással lehet a spanyol választások eredményére, a vélemények eltérnek ezzel kapcsolatban. Vannak, akik szerint a populizmus terjedését bizonyítja a brit népszavazási eredmény, és az Unidos Podemos győzelmét vetítheti előre. Mások szerint épp ellenkezőleg: a Brexit győzelme után pénteken tapasztalt gazdasági káosz most a hagyományos, mérsékelt