Emma napja van. | 2024.04.19

Három volt amerikai különmegbízott az afganisztáni csapatcsökkentés elhalasztását kéri

2016-06-26 10:24:00

 

Jóllehet Barack Obama amerikai elnök szintén fontolgatja, hogy nem csökkenti az Afganisztánban lévő csapatok létszámát, három volt afganisztáni különmegbízott mégis levélben kérte az elnököt a csapatcsökkentés elhalasztására. 

 

    Dan Feldman, James Dobbins és Marc Grossman 2011 és 2015 között volt a kormányzat afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja. Feldman külügyi államtitkár volt, Dobbins pedig részt vett a tálibok hatalmának megdöntése utáni első afgán kormány létrehozásában. Levelüket - amelyet pár nappal ezelőtt írtak, de csak most hoztak nyilvánosságra - tíz volt diplomata és katonai parancsnok is aláírta. 
    Jelenleg 9800 amerikai katona szolgál afgán földön, és Washington eredeti tervei szerint 2017-ben létszámuk 5500-ra csökkenne. Obama azonban - a védelmi minisztérium álláspontjára való tekintettel is - fontolóra vette, hogy egyelőre mégse kezdődjék meg a csapatcsökkentés, s a Fehér Ház jelezte, hogy az elnök nyitott minden lehetséges "kiigazításra", amelyet a katonai parancsnokok és a tanácsadók javasolnak. 
    "Fontos jelzés lenne az afgán embereknek, az afgán kormánynak és nemzetközi partnereinek, ha az Egyesült Államok hű maradna elkötelezettségéhez, és a jelenlegi kormány mandátumának végéig nem fogna bele csapatcsökkentésbe. Ez lehetővé tenné az új elnök számára, bárki legyen is az, a gyors döntést" - olvasható a három volt különmegbízott levelében. 
    A levélírók szerint Obama elnöknek egyértelművé kell tennie, hogy az Egyesült Államok nem kezdi meg a csapatcsökkentést. Leszögezik azt is, hogy a jelenlegi csapatlétszám a minimum az afgán biztonsági erők érdemleges támogatásához a tálibok ellen.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó