Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brexit - Osztrák külügyminiszter: mélyreható reformokra van szükség

2016-06-25 14:35:00

 

Mélyreható reformokra és a menekültválság sürgős megoldására van szükség az unióban - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap szombati számában nyilatkozva.

    A tárcavezető szerint az uniónak a jövőben többnek kell lennie, mint ami eddig volt, csupán már Nagy-Britannia nélkül. Meg kell oldani a menekültválságot, máskülönben nőni fog a kilépést pártolók száma más országokban is. "Ez volt a brit választás fő témája is, az emberek készek voltak a gazdasági károk ellenére is az unióból való kilépést választani" - nyilatkozta Kurz.
    A tárcavezető úgy véli, hogy ugyan Nagy-Britannia kilépésével az unión belüli hatalmi viszonyok változni fognak, azonban most szerinte a legnagyobb problémát az jelenti, hogy vissza kell nyerni az emberek bizalmát az unióban. Meglátása szerint az emberek azért elégedetlenek az unióval, mert aktuális követeléseiket nem teljesíti.
    Kurz szerint most nem az európai integráció további elmélyítése a kérdés, az emberek nem azért elégedetlenek az EU-val, mert nem elég mély az együttműködés, hanem azért, mert nem képes megfelelni a jelenlegi kihívásoknak. Egy erősebb Európának csak a kül-, a védelmi és a biztonságpolitika nagy kérdéseiben van helye, más területeken az EU-nak vissza kell vennie a jogosítványaiból, a nemzetállamokra kell hagyni a döntést - vélekedett az osztrák külügyminiszter.