Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mintegy ötszáz birkából főznek pörköltet szombaton Karcagon

2016-06-25 12:30:00

 

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítik el a birkafőző fesztiválon szombaton.

    A kétnapos XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivált megnyitó beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: a rendezvény nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális ünnep.
    A miniszter bejelentette, hogy a nagykunsági szilva- és birsalmapálinka eredetvédett nemzeti ital lesz. Olyan földrajzi eredetvédelemben részesülnek - mondta -, amelyet a Magyar Eredetvédelmi Tanács (MRT) már jóváhagyott, és az Európai Unió területén is hasonló rangú védettséget érnek el, mint a gönci és a kecskeméti barackpálinka vagy a szatmári szilvapálinka.
    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen azt mondta: annyira jól áll a gazdaság, hogy az a futball teljesítményén is meglátszik.
    A tárcavezető megemlített, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint évről évre nő Magyarországon - ha csak kismértékben is - az egy főre jutó birkahúsfogyasztás. Hangsúlyozta: meg kell őrizni, tovább kell adni ennek a neves tradíciónak, vagyis a birkaétek elkészítésének, elfogyasztásának hagyományát.
    A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi és a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.
    A fesztivált kísérő kulturális és szórakoztató műsorok szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást. Szombat délelőtt a Lituus Rézfúvós Kvintett ad műsort, este fellép mások mellett az Abrakazabra együttes, de lesz folklór- és nótaműsor is.
    Az idei fesztivál díszvendég-településéről, Mohácsról érkezők szombaton részt vesznek az Országzászlótól induló zenés menetben, a folklórműsorban, az Ifjúsági Házban pénteken nyílt kiállításon pedig a település kulturális sokszínűségét és méltán híres busó hagyományukat mutatják be.