Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Brexit nem érinti az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatát

2016-06-25 08:59:00

 

Barack Obama szerint a Brexit ellenére sem változik az amerikai-brit viszony. Az amerikai elnök reggel közleményben szögezte le ezt, majd délután egy kaliforniai konferencián tért vissza az Egyesült Királyságban tartott referendum eredményére. 

 

    Obama elmondta: beszélt Cameron brit kormányfővel és Merkel német kancellárral is. 
    Az amerikai elnök helyi idő szerint péntek reggel közleményben hangsúlyozta: az Egyesült Államok tiszteletben tartja az Egyesült Királyságban született döntést. "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad" - szögezte le az elnök. 
    Az állásfoglalás hangsúlyozta az Európai Unió és az Egyesült Államok jó kapcsolatát is, amely "sokat tett a stabilitás, a gazdasági növekedés és a demokratikus értékrend és elvek előmozdításáért a kontinensen is és másutt is". Az amerikai elnök hitet tett amellett is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió továbbra is nélkülözhetetlen partnere marad az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha most újrakezdik tárgyalásaikat Európa stabilitása, biztonsága és gazdasági felvirágzása további biztosítása érdekében. 
    Nem sokkal az amerikai elnök közleménye előtt rövid nyilatkozatot adott Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke is, aki szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság "különleges viszonyát" a szigetországi voks nem érinti.
    Barack Obama délután már a kaliforniai Palo Altóban volt, ahol egy globális beruházási csúcstalálkozón vett részt. Itt elmondott beszédében visszatért a Brexit-döntésre. Elmondta, hogy pénteken délelőtt telefonon beszélt David Cameron brit kormányfővel és Angela Merkel német kancellárral. David Cameron régi jó barátja és partnere a világpolitikában Washingtonnak - fogalmazott Obama és annak a reményének adott hangot, hogy a kilépés folyamata rendben, zökkenőmentesen zajlik le. 
    "Egyetértettünk abban, hogy gazdasági és pénzügyi szakembereink továbbra is szoros kapcsolatban maradnak, együttmködnek annak érdekében, hogy a gazdasági növekedésre és a pénzügyi stabilitásra összpontosíthassuk erőfeszítéseinket" - fejtette ki az elnök. Majd kitért arra is, hogy Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében "megegyeztünk, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségeseink az elkövetkező hetekben, hónapokban, szorosan együttműködnek".
    Beszédében Obama elnök aztán azt fejtegette, hogy a nagy-britanniai voksolás szerinte egyfajta válasz volt a globalizálódás keltette változásokra és kihívásokra. Megerősítette, hogy a Brexit sem változtat az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges viszonyán.