Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin: Oroszország sosem mondott véleményt a brit népszavazásról

2016-06-24 16:49:22

 

Oroszország sohasem avatkozott be a brit népszavazás ügyébe, azzal kapcsolatban nem hangoztatott semmiféle véleményt, ezért ezzel kapcsolatban bármely minősítés a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Taskentben.

    Az elnök David Cameron brit kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, amely szerint "Putyin boldog lesz", ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az orosz vezető szerint ez "inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására", amely azonban így sem ért célt.
    "Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy - főleg a szavazást követően - valamiféle orosz álláspontról beszéljen. Ez nem más, mint a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása" - fogalmazott Vlagyimir Putyin.
    "Véleményem szerint nagyon korrekt magatartást tanúsítottunk, ügyeltünk arra, hogy semmilyen módon ne befolyásoljuk ezt a folyamatot, erre kísérletet sem tettünk" - nyilatkozott.
    Hangsúlyozta, hogy Cameron kijelentése alaptalan volt és ma is az, és hogy a választás a brit alattvalók ügye volt. Elmondta, hogy Moszkva figyelemmel kíséri és elemezni fogja a britek EU-ból való kilépésének folyamatát.
    Putyin megfogadta, hogy az orosz vezetés igyekszik a minimálisra csökkenteni a brit döntés következményeinek hatását az orosz gazdaságra.
    Az orosz elnök szerint a referendum eredménye azt tükrözi, hogy a britek elégedetlenek a migránsok beáramlásával párhuzamosan erősen megromlott biztonsággal, és nem akarnak "más országokat és egész népeket eltartani".
    Vlagyimir Putyin kifejezte meggyőződését, hogy a népszavazás negatív tőzsdefolyamataiban hamarosan korrekció megy majd végbe. Rámutatott, hogy a piacok megingása negatív hatással van a hagyományos orosz termékekre. Leszögezte ugyanakkor, hogy a Brexitnek lesznek majd pozitív és negatív hatásai a világra, de ezek nem vezetnek majd globális katasztrófához.
    Megjegyezte ugyanakkor, hogy maga a népszavazás megrendezése és az azt követő eredmény annak a jele, hogy a brit kormány "magabiztosan" és egyben "felületesen" viszonyult a saját országa és az EU számára sorsdöntő kérdésekhez.
    Vlagyimir Putyin megállapította, hogy a Brexit nem gyakorol majd semmilyen hatást az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikára. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha az európai partnerek "megérnek" a konstruktív párbeszédre, akkor Moszkva a pozitív lépésekre pozitívan fog reagálni. Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig csak válaszlépésként hozott az EU-val szemben gazdasági büntetőintézkedéseket.
    Putyin felhívta az EU-t: ne várja el olyan dolgok teljesítését Oroszországtól, amelyek nem tartoznak a kompetenciájába. (Ezzel az orosz elnök arra utalt, hogy Brüsszel az ukrajnai rendezésről megkötött minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásához köti a szankciók feloldását, Moszkva pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az alku több pontját éppen Kijev nem hajtja végre.)