Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: idén több mint kétezer kárpátaljai diák vesz részt Erzsébet-táborokban

2016-06-24 16:32:03

 

Idén kétezer-egyszáz diák érkezik Kárpátaljáról az Erzsébet-táborokba - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, amikor a Parlamentben körbevezette a tanulók egy csoportját pénteken.

    Rétvári Bence kifejtette: harmadik, negyedik, ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik osztályos diákokat egyaránt hívtak. A tanulók vendégeskednek a Balaton partján, eljönnek a Parlament épületébe, egyhetes turnusokban váltva egymást. Csaknem 200 millió forintot biztosítottak erre - közölte. Nagyon fontosnak nevezte, hogy ezek a fiatalok magyarországi magyar diákokkal, saját korcsoportjukkal együtt táborozzanak.
    Hangsúlyozta: az Erzsébet-program idén állami támogatásból 4,4 milliárd forintot fordít a gyermekek táboroztatására. Ennek köszönhetően 90 ezer diák vesz részt idén az Erzsébet-táborokban. A jövő évi költségvetés pedig még nagyobb forrást, 5,2 milliárd forintot juttat erre a célra, így jövőre még több gyermek üdülhet - tette hozzá.
    Rétvári Bence úgy fogalmazott: a kormány annak ellenére biztosítja ezt a lehetőséget, hogy az Európai Bizottság "megsemmisítette" az Erzsébet-program alapját jelentő étkezésiutalvány-kibocsátási rendszert.
    Szavai szerint olyan fontos a magyar fiatalok, főleg a szociálisan rászorulók, a kárpátaljai vagy más határon túli diákok táboroztatása, hogy még ha "Brüsszel ennek anyagi alapját el is vágta", az Erzsébet-program gyermektáboroztatási részét magyar forrásból is folytatni kell.