Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tornádó tombolt Kelet-Kínában, több mint 70 halott

2016-06-23 17:19:31

 

Legalább 78 halálos áldozata és mintegy 200 súlyos sérültje van a Kína keleti részét sújtó,  felhőszakadásokkal és jégesővel kísért tornádónak - jelentette a polgári ügyek minisztériumára hivatkozva az állami média csütörtökön.

 

    Csiangszu tartomány Jancseng városának közigazgatási területén falvak tucatjaiban döntötte romba házak sorát a pusztító erejű, helyenként 100-125 kilométeres óránkénti sebességgel vonuló forgószél.
    A lakosok a kínai televízióban arról beszéltek, hogy helyi idő szerint kora délután, teljesen váratlanul érte őket a hatalmas vihar. Beszámoltak a kicsavart fákról, a háztetőket lebontó szélről, a másodpercek alatt romhalmazzá vált lakóépületekről. Egy férfi azért mondta szerencsésnek magát, mert még időben ki tudott szállni az autójából, mielőtt az erős szél a járművet a közeli folyóba repítette.
    A filmriportban azt is bemutatták, hogy több - köztük veszélyes, mérgező vegyi anyagokkal dolgozó - üzem épülete megrongálódott, de az esetleges környezetet ért károkról egyelőre nem közöltek többet.
    A hajléktalanná vált embereket ideiglenesen kialakított szállásokon helyezik el, a körülbelül félezer sérült ellátása alkalmi elsősegélynyújtó helyeken és több környező kórházban folyamatban van.
    A mintegy 2 millió lakosú régióban, az érintett településeken, falvakban 700 tűzoltó mozgósításával megkezdődött a mentés és a károk felmérése, a megrongálódott távközlési- és elektromos hálózat, valamint a vízellátás helyreállítása.