Gedeon napja van. | 2024.03.28

Koronázási ünnepségek Pozsonyban - Idén Mária Teréziát "koronázzák újra"

2016-06-23 15:39:00

 

Idén Mária Teréziát "koronázzák újra" Pozsonyban a Koronázási ünnepségek elnevezésű rendezvénysorozaton, amellyel a magyar királyok, királynők és királynék ott zajlott koronázásaira emlékeznek. 

 

    A Koronázási ünnepségeket először 2002-ben rendezték meg. A Pozsony legsikeresebb nyári kulturális rendezvényének számító eseményt azóta minden évben megtartják, mindig június utolsó hétvégéjén, arra emlékezve, hogy a városban megkoronázott uralkodók közül az egyik legismertebbnek, Mária Teréziának 1741. június 25-én került fel a fejére a magyar királyi korona.
    Az ünnepségnek minden évben az annak idején Pozsonyban megkoronázott 18 magyar király, királynő és királyné "újrakoronázása" a központi eleme, csupán a koronás fő személye változik évről évre. Az idén a szervezők Mária Terézia pozsonyi koronázását keltik életre az esemény 275. évfordulóján, több mint kétszáz korhű ruhákba öltözött, többnyire amatőr színész segítségével.
    Az ünnepségsorozat néhány kísérőrendezvénye már pénteken délután kezdetét veszi. Ezek közé tartozik a korabeli kézművesek piaca, amely az egykori Kossuth, most Hviezdoslav téren lesz, valamint Mária Terézia udvari borának, a récsei kénfrankosnak a fesztiválja, amelyet a Prímási palota előtti téren tartanak. Ugyancsak pénteken indul a város korabeli történelmi jellegzetességeit bemutató első séta is, amelyet szombaton délelőtt és vasárnap délután még többször megismételnek.
    Maga az "újrakoronázási" ceremónia Pozsony óvárosában, a Fő téren lévő jezsuita templomban zajlik majd szombaton délután fél kettőtől. Ekkorra ér oda a színészek által megtestesített koronázási menet, amely egy órakor indul a pozsonyi várból és végighalad a koronázási menetek eredeti útvonalán, egyebek mellett érintve a Kapucinusok utcáját, és Mihály-kapu utcát is. 
    Érdekességnek számít, hogy a koronázási ceremóniát az idén tíz év szünet után ismét templomban rendezik meg. Az első években a ceremóniát az eredeti helyszínen, a Szent Márton-dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartották, majd azt áthelyezték a Fő térre, ahol az a szélesebb közönség számára is látható volt. A szervezők idén úgy oldották meg ezt a kérdést, hogy a mintegy ötszáz fő befogadására alkalmas jezsuita templomban zajló ceremóniát a Fő téren elhelyezett kivetítőn is követni lehet majd.
    A koronázási ceremónia után az újdonsült "királynő" kíséretével kivonul a Fő térre, ahol lovaggá üti aranysarkantyús vitézeit, majd ugyanott leteszi az ünnepélyes esküjét és "alattvalói" között szétoszt ezer, bronzból vert koronázási emlékérmet is. 
    A rendezvény a délutáni órákban többek között utcai harcbemutatókkal és ökörsütéssel folytatódik, valamint az idén is megnyitják a Ventúr utcai szökőkutat, amelyből ezúttal is récsei bor folyik majd. Szombat este lép fel a Szent Korona Kórus is a Ferencesek templomában. A napot pedig a tervek szerint utcai népünnepély és tűzijáték zárja a Hviezdoslav téren.
    A Koronázási ünnepségek kísérőrendezvényei vasárnap is folytatódnak, a részletes program a www.korunovacie.sk honlapon érhető el.
    A szervezők közlése szerint az ünnepségeken idén részt vesz az utolsó Habsburg császár unokája, Georg Habsburg is. 
    Az ünnepségre Budapestről nosztalgiavonat indul szombaton: a MÁV Nosztalgia honlapja szerint a gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak a vendégek.